Pentru aproximativ un sfert din pacienții diagnosticați cu hemofilia de tip A și pentru majoritatea pacienților cu afecțiunea Pompe, propriul lor sistem imunitar este cel mai însemnat obstacol în calea tratamentului. Când proteinele și enzimele esențiale sunt administrate pacienților, organismul acestora percepe tratamentul drept o amenințare și îl atacă.

Cercetătorii din cadrul Universității din Buffalo au dezvoltat un nou tratament care utilizează vaccinologia inversă în cazul organismelor pre-expuse unor medicamente, având ca scop construirea toleranței imunitare. Noul tratament asociază proteinele esențiale și enzimele cu lizofosfatidilserina (Lyso-PS), un acid gras care ajută sistemul imunitar să tolereze substanțele, reducând efectele adverse față de medicamente.

Spre deosebire de vaccinarea tradițională, care utilizează pre-expunerea pentru a învăța organismul să atace potențialele amenințări, vaccinologia inversă utilizează expunerea pentru a învăța sistemul imunitar să ignore substanțele străine. Tratamentul ar putea fi aplicat asupra unei arii extinse de terapii cu medicamente, afecțiuni autoimune și alergii, afirmă cercetătorul Sathy Balu-lyer, Ph. D, profesor de științe farmaceutice și decan asociat în cercetare la Școala de Farmacie și Științe Farmaceutice din cadrul Universității din Buffalo.

„Siguranța și eficacitatea unor medicamente vitale în tratarea afecțiunilor care pun în pericol viața pacienților sunt compromise de către anticorpii care afectează medicamentele. Odată ce anticorpii se dezvoltă, opțiunile clinice aflate la dispoziția pacienților devin scumpe și, în anumite cazuri, ineficiente”, afirmă Balu-lyer.

”În detrimentul reversiei anticorpilor care atacă medicamentele (opțiune care impune o serie de provocări), tratamentele clinice care previn dezvoltarea anticorpilor s-au dovedit a fi o strategie mai efectivă”, spune Nhan Hanh Nguyen, primul autor și absolvent al Școlii de Științe Farmaceutice de la Universitatea din Buffalo. „Abordarea noastră se bazează pe rațiunea că pre-expunerea unei proteine în prezența Lyso-PS învață sistemul imunitar să nu creeze un răspuns.”

Hemofilia de tip A este o afecțiune genetică care se definește prin sângerări cauzate de lipsa proteinei cu rol de coagulare, denumită FVIII.

Pacienții cu afecțiuni prezintă un risc semnificativ în cazul sângerările survenite după un accident sau o intervenție chirurgicală. Factorul recombinant VIII este prima linie de apărare a tratamentului, însă organismul poate asocia acest factor cu alte amenințări și prin urmare, produce anticorpi care să-l distrugă. O treime din pacienți experimentează aceste reacții adverse și din momentul în care organismul le dezvoltă, costul tratamentelor clinice poate crește la peste 700 000 de dolari pe an.

În cazul bolii Pompe, o afecțiune genetică rară în care organismului îi lipsesc enzimele necesare pentru a distruge zaharurile complexe într-un proces de generare a energiei, mai mult de 90% din pacienți dezvoltă anticorpi față de tratamente. Fără enzime, mai exact fără acid alfa glucozidază (GAA), zahărul se depune în zona mușchilor și a anumitor organe, cauzând stări de slăbiciune și reduce, de asemenea, speranța de viață. Încercările de a inhiba sistemul imunitar expun pacienții la riscul unor infecții secundare.

Rezultatele studiului publicate în luna August în Journal of Thrombosis and Haemostasis au identificat că patru săptămâni de co-administrare a Lyso-PS cu factorul VIII reduce semnificativ dezvoltarea anticorpilor fără a impacta eficacitatea proteinei.

Noua cercetare a proiectat și testat un nanoparticul Lyso-PS cu dimensiunea ideală și caracteristicile de suprafață pentru absorbția celulară, legarea și supraviețuirea în tractul digestiv.

Studiul a constatat că nanoparticula Lyso-PS proiectată a împiedicat dezvoltarea anticorpilor împotriva factorului VIII la 75% dintre subiecți și a redus semnificativ nivelurile de anticorpi împotriva GAA.

Tratamentul a fost eficient atât în administrarea intravenoasă, precum și pe cale orală, cea din urmă putând permite un consum mai ușor și o mai bună respectare a schemei de medicamentație de către pacienți, afirmă Balu-Iyer.

 

Material preluat integral și tradus: https://medicalxpress.com/news/2021-09-treatment-reverse-vaccination-immune-life-saving.html