Impactul psihologic asupra familiei pacienților diagnosticați cu hemofilie este mare. Un medic hematolog explică cum se poate determina riscul de a transmite boala la copii.

Una dintre nenumărate încercări la care sunt supuși pacienții cu boli rare precum hemofilia este și decizia de a deveni sau nu părinți. Această afecțiune a sângelui se poate transmite genetic în anumite condiții. Am întrebat-o pe dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog, despre riscul transmiterii la copil, dar și despre testele ce se pot face anterior sarcinii.

Hemofilia este o boală rară ce debutează de la începutul vieții. Forma severă este diagnosticată în urma unor sângerări în general în primul an de viață atunci când copilul face primii pași. Presupune vizite repetate la doctor, administrarea repetată de injecții, restricții privind activitățile de joacă și sportive. Această boală vine cu un impact psihologic uriaș atât asupra copilului cât și asupra familiei. Și totuși, dorința cuplurilor în care unul dintre parteneri suferă de hemofilie de a deveni părinți există.

 

 

 

Materialul integral pe www.csid.ro