Un cercetător oncolog de la Universitatea din Alberta a făcut o descoperire care ar putea trata o boală rară de sânge. Acesta propune tratarea limfomului cutanat cu celule T înainte de a ajunge la piele.
Limfomul cu celule T cutanat este un tip rar de cancer care începe în celulele T, ce fac parte din sistemul imunitar. Ele dezvoltă mutații care le determină să atace celulele pielii provocând leziuni.
Robert Gniadecki, cercetător în dermatologie, a descoperit, luând biopsii de la pacienții care suferă de limfom cutanat cu celule T, că celulele canceroase găsite în leziunile de pe piele provin din sânge, nu din piele, cum se credea inițial.
Pe baza descoperirilor sale, Gniadecki consideră că ar fi mai eficient să tratezi celulele maligne din sânge decât să se aștepte până când celulele ajung la piele și se prezintă sub formă de leziuni.
El a mai menționat că, chiar și atunci când un pacient are o leziune abia sesizabilă există deja o abundență de celule canceroase în sânge.
“Celulele maligne din sânge sunt mai puțin variabile decât celulele care cresc în piele, sunt mai imature, deci este mai ușor să le distrugi”, a explicat Gniadecki, care este directorul Diviziei de Dermatologie și membru al Institutului de Cercetare a Cancerului din Alberta de Nord.
Gniadecki colaborează cu Alberta Machine Intelligence Institute pentru a vedea dacă există în sânge biomarkeri identificabili care ar putea sugera cum progresează boala.
Deoarece limfomul cutanat cu celule T este atât de rar și sunt foarte puține persoane diagnosticate cu această boală (aproximativ 150 de persoane din zona Edmonton), medicii nu au foarte multe cunoștinte despre limfom sau despre tratament și de multe ori nu este indentificat la timp.
„Întârzierea punerii diagnosticului poate dura și până la cinci ani. Nu este psoriazis, nu este o infecție a pielii, ci este cancerul care prgresează și în momentul de față nu există tratament”, a spus Gniadecki.
Studiul lui Gniadecki, „Colonizarea pielii prin circularea clonelor neoplastice în limfomul cu celule T cutanee”, a fost publicat în Blood (American Society of Hematology)
Articol preluat și tradus de pe Folio.ca