Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice (TSNMO) este o boală autoimună rară şi debilitantă a Sistemului Nervos Central, confundată adesea cu scleroza multiplă. Boala afectează mai puţin de cinci persoane la fiecare 100.000 de oameni, la nivel mondial, iar la 5 ani după diagnostic, peste 50% dintre acestea îşi vor pierde vederea sau vor fi nevoite să folosească un scaun cu rotile. Dr. Tudor Lupescu, Şeful secţiei de neurologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Agrippa Ionescu”din Bucureşti a precizat pentru 360medical.ro că ,,boala aceasta nu se vindecă. Problema este să găsești un tratament care să o țină poate sub control”.

Neuromielita optică se manifestă în principal prin afectarea nervilor optici şi a măduvei spinării. Afecţiunea este întâlnită cel mai des la femei cu vârsta între 30 şi 40 de ani. Cauza exactă a TSNMO rămâne necunoscută.

„Tulburarea din spectrul Neuromielitei Optice este o boală rapid invalidantă care afectează adesea adulţi în floarea vârstei şi care poate duce la orbire şi mobilitate redusă la scaun cu rotile. Deocamdată nu există centre de excelenţă pentru diagnosticul şi tratamentul bolii şi nici nu avem un tratament specific. De asemenea, acum începem să cunoaştem pacienţii şi care sunt nevoile lor. Educaţia medicală a pacienţilor cu privire la simptomele bolii şi opţiunile existente poate fi însă un ajutor în această privinţă”,  a spus neurologul Tudor Lupescu, în cadrul unui eveniment organizat de Alianţa Naţională pentru Boli Rare România, împreună cu asociaţii de pacienţi din sfera bolilor rare.

 

Materialul integral pe www.360medical.ro