Editura Amaltea publică în mod regulat volume destinate cadrelor medicale și specialiștilor care activează în domeniul sănătății. Printre acestea se regăsesc și aparițiile editoriale pe care le prezentăm în continuare, volume de mare folos atât pentru medici, cât și pentru pacienți.
Avortul recurent – un ghid orientativ pentru medic și pacient
Pierderea unei sarcini dorite este un eveniment cu impact negativ asupra vieții ambilor parteneri, iar repetitivitatea acestui eveniment poate determina o anxietate crescută la următoarele sarcini, motiv pentru care cuplurile simt, de regulă, nevoia să înțeleagă motivele pentru care s-a ajuns la această situație, apelând la serviciile unei echipe multidisciplinare de medici, care să supravegheze atent evoluția sarcinii și să le dea sentimentul de siguranță în ceea ce privește aceasta.
Avortul recurent poate fi considerat o adevărată cutie a Pandorei; de aceea, această patologie presupune o abordare complexă, în cadrul unei echipe multidisciplinare. Până nu sunt evaluate sistematic toate cauzele – amplu detaliate în capitolele cărţii – , nu poate fi oferită cuplului varianta corectă de tratament care să asigure un parcurs al sarcinii lipsit de evenimente nedorite.
Valoarea cărţii constă tocmai în sintetizarea tuturor informaţiilor care conduc la o evaluare corectă, o monitorizare atentă şi o conduită terapeutică adecvată pentru pacientele (şi, implicit, cuplurile) care se confruntă cu o astfel de patologie complexă, lucrarea fiind adresată medicilor din toate disciplinele care pot interfera cu apariţia avortului recurent:
- obstetrică-ginecologie
- hematologie
- reumatologie
- genetică
- imunologie
- medicină de familie
- medicină internă
- endocrinologie
Autorul volumului este dr. Mihaela Andreescu
Dr. Mihaela Andreescu este medic specialist hematolog la Spitalul Clinic Colentina şi la Clinica Smart din Bucureşti. Este membru în comisia de hematologie din Ministerul Sănătăţii.
Sindromul de burnout
Criza de adaptare la viteza ameţitoare a vieţii se manifestă în mai multe forme, printre care sindromul de burnout. El se poate găsi în multe domenii ale activităţii umane, inclusiv în domeniul medical. Acestui fenomen i-au acordat atenţia cuvenită cele două autoare, medici de familie, iniţiatoarele unor campanii de informare a populaţiei, conducătoare ale unei asociaţii profesionale de o importanţă deosebită: Asociaţia Română de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie – AREPMF.
Sindromul de burnout este o carte-eveniment, care se adresează în primul rând profesioniştilor din domeniul medical, dar nu numai. Am văzut cu toţii cât de suprasolicitaţi sunt medicii din marile spitale, aşa-zisele „uzine de sănătate“, sau medicii care lucrează în cabinete private. Este de vină doar sistemul sau şi individul are partea lui de contribuţie la propria lui uzură? Cartea de faţă răspunde la aceste întrebări şi la multe altele, conexe.
Unele studii au pus semnul egal între simptomele de burnout şi cele ale depresiei: pierderea interesului pentru muncă, pentru orice activitate, chiar şi pentru a trăi, oboseală cronică pe fond de insomnie, stare mentală confuză, pesimism exacerbat, lipsa totală a bucuriei, a speranţei, a sensului vieţii, apatie, anorexie, tristeţe, „gânduri negre“ etc. Totuşi, boala în sine identificată prin sindromul de burnout pare foarte diferită de depresie, mai ales în privinţa cauzelor care duc la simptomele depresiei. Aceste distincţii ne sunt sugerate în cartea de faţă, ale cărei autoare s-au confruntat, în practică, cu problemele analizate, motiv pentru care şi-au propus să aducă maimultă lumină asupra lor şi să propună soluţii. Astfel, lucrarea prezintă şi o abordare clinică aplicată, analizează cauzele şi manifestările sindromului de burnout ocupaţional în sistemul medical şi propune multiple variante de prevenţie şi de terapie.
Extrem de util pentru cititori este faptul că autoarele propun şi anumite strategii pe care o persoană supusă la un stres intens, continuu şi prelungit în perioade lungi de timp le poate adopta, din mers, dacă este dispusă să-şi recunoască problema şi să schimbe ceea ce depinde de ea.
Volumul a fost realizat sub redacția Dr. Valeria Herdea și Dr. Ileana Lucia Brînză
Dr. Valeria Herdea este medic primar medicină de familie, atestat comunicare în domeniul medical, instructor formator şi preşedintele AREPFM (Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie).
Dr. Ileana Lucia BRÎNZĂ este medic primar medicină de familie, instructor formator şi coach.
Esentialul in pediatrie (ed. a IV-a)
Probabil cel mai celebru manual al pediatriei romanesti din ultimii 20 de ani –Esentialul in Pediatrie– a ajuns la editia a 4-a.
Asa cum a fost definita de la inceput de catre coordonatorul primelor editii, Prof. Dr. Eugen Pascal Ciofu, lucrarea este o “esenta de tratat”, prezentand intr-un mod clar, sintetic, excelent sistematizat si extrem de prietenos pentru cititor – tot ceea ce este.Esential.de stiut in pediatrie.
Acest manual a constituit cartea de capatai, dar si un valoros ghid de verificare, pentru generatii intregi de medici, rezidenti si studenti – fie ca a fost vorba despre pregatirea examenelor de rezidentiat, specialitate sau primariat, fie ca a fost.prietenul-de-consultat.in activitatea medicala.
Editia a 4-a vine cu o noua prezentare adusa la zi si adaugita a precedentelor editii, care a presupus revizuirea si completarea tuturor capitolelor, adaugarea unor notiuni de psihiatrie infantila, precum si imbogatirea iconografiei cu ilustratii de mare valoare didactica. Toata ilustratia medicala este absolut originala. Valoarea majora a lucrarii este dublata de existenta unui index de boli, semne si simptome, ce are cateva sute de intrari.
Volumul a fost realizat de E.P. Ciofu și Dr. Carmen Ciofu
Dr. Carmen Ciofu este medic specialist în pediatrie în cadrul departamentului de pediatrie de la Institutul pentru ocrotirea mamei și copilului, Alfred D. Rusescu.