Un tratament care utilizează celule T ale sistemului imunitar, combinat cu un medicament care stimulează imunitatea, ambalat într-un gel injectabil, a fost folosit pentru a păstra vederea șoarecilor implantați cu țesut dintr-un cancer de ochi uman cunoscut sub numele de retinoblastom. Cancerul este tratabil în stadii incipiente, dar poate duce la pierderea vederii în aproximativ 5% din cazuri.
Rezultatele cercetărilor oamenilor de știință de la Universitatea din Carolina de Nord, Lineberger Comprehensive Cancer Center, au fost publicate in revista Nature Cancer pe 12 octombrie 2020.
Retinoblastomul este diagnosticat în primul rând la sugari și copii mici. Este considerat rar, cu aproximativ 200-300 de copii diagnosticați cu cancer în fiecare an în SUA. Tratamentele actuale pentru retinoblastom utilizează frig, căldură, chimioterapie, lasere sau radiații, dar pierderea vederii încă apare, astfel încât cercetătorii UNC au dorit să caute metode care să ar putea salva vederea.
„Pe baza studiului nostru la șoareci și a existenței unui program de imunoterapie cu celule active la UNC Lineberger, împreună cu infrastructura pentru generarea de CAR-Ts pentru uz clinic, suntem siguri că eforturile noastre s-ar putea traduce într-un studiu clinic de fază I la oameni, “a spus Zongchao Han, MD, Ph.D., profesor asociat la Școala de Medicină UNC și Școala de Farmacie UNC Eshelman și membru UNC Lineberger.
Cercetătorii au folosit un proces incremental pentru a determina cea mai bună metodă pentru tratamentul retinoblastomului. În primul rând, cercetătorii au apelat la terapia celulară a receptorului antigen himeric-T (CAR-T), un tip de imunoterapie în care celulele T care cuprind sistemul imunitar sunt modificate în laborator pentru a exprima receptorii antigenilor himerici, CAR, care vizează proteinele de suprafață. Într-un test de laborator, au descoperit că o moleculă, GD2, este exprimată în retinoblastom, dar posibilitatea de a viza această moleculă pentru a elimina în condiții de siguranță tumora din ochi era necunoscută.
Apoi, pentru a testa siguranța și beneficiile țintirii GD2, cercetătorii au injectat CAR-T, care recunoaște această moleculă în retina șoarecilor implantați cu celule canceroase de retinoblastom și au constatat că terapia a întârziat dezvoltarea tumorii, dar nu a eradicat tumora. Apoi au combinat CAR-Ts cu interleukina (IL) -15, o proteină care poate stimula răspunsul imun, și au constatat că 60% dintre șoareci nu au tumori timp de până la 70 de zile.
În cele din urmă, au injectat un gel pe bază de apă care conține CAR-Ts și IL-15 în retina șoarecilor. CAR-Ts și IL-15 au păstrat o capacitate extinsă de a ataca celulele canceroase, de a controla creșterea tumorii și de a preveni reapariția tumorii. Ei au coroborat lipsa creșterii tumorii cu mai multe examene imagistice ale retinei.
Această terapie încapsulată cu gel este în prezent testată în studii clinice la copii cu neuroblastom, o tumoră embrionară care poate progresa rapid și are unele dintre aceleași caracteristici genetice ale retinoblastomului.
„Întotdeauna căutăm să îmbunătățim viața copiilor la Lineberger”, a declarat Barbara Savoldo, MD, PHD, profesor de hematologie / oncologie pediatrică la Școala de Medicină UNC și membru UNC Lineberger. “Prin urmare, sperăm să analizăm siguranța injecției cu gel într-un studiu clinic de retinoblastom la copii și, dacă acest lucru se dovedește sigur, am putea trece mai departe pentru a vedea dacă metodologia noastră poate reduce sau elimina aceste tumori.”
Material preluat integral si tradus de pe www.medicalxpress.com