Datorită contextului actual, din ce în ce mai mulți oameni aleg să apeleze la consultații medicale online. Acest lucru face ca un un nou val de investiții să se îndreptă către start-up-urile în sănătatea digitală, în special către furnizorii de telemedicină. Digitalizarea asistenței medicale poate schimba întreaga paradigmă în cazul îngrijirii pacienților.

Când majoritatea dintre noi auzim termenul de „telemedicină”, ne imaginăm că vorbim cu medicul nostru pe un laptop. Cu timpul, acest termen ar putea ajunge să descrie ceva mult mai complex.

Dr. Roy Schoenberg, CEO și fondator al platformei de telemedicină American Well, consideră că “telemedicina reprezintă începutul sfârșitului pentru medicina clasică, deoarece în viitor cele mai multe interacțiuni cu pacienții vor fi digitale”.

 

Tot mai multe dispozitive medicale sunt capabile să “citească” ce se întâmplă cu corpul nostru

Consulatațiile online pe care medicii le pot face acum vor include în curând un set larg de servicii care vor putea fi furnizate prin intermediul unor aplicații și dispozitive digitale.

Incapacitatea unui medic de a asculta inima unui pacient în timpul unei consultații virtuale se poate rezolva cu ajutorul unui stetoscop digital, un dispozititv care este disponibil pe scară largă acum. Astăzi este posibil ca medicul să poată urmări cum pacientul își măsoară propria tensiune arterială în timpul consultației virtuale, pentru a se asigura că pacientul procedează corect. Apoi acesta va citi rezultatele pe care le încarcă în aplicație, pentru a putea fi verificate și analizate de medic.

Aceste noi tipuri de dispozitive medicale sunt deja disponibile în tot mai multe părți ale lumii. Compania One Drop, care se adresează pacienților cu diabet, vinde un kit și o aplicație pentru măsurarea nivelului de zahăr din sânge și raportarea datelor către medicul specialist. Dispozitivul Kardia AliveCor creează un gen de EKG de grad medical, care poate detecta fibrilația atrială, bradicardia sau tahicardia în doar 30 de secunde, cu ajutorul unor algoritmii AI. Sunt, de asemenea, disponibile otoscopuri conectate, care ajută medicii să privească în interiorul urechii, precum și numeroase monitoare de tensiune arterială, monitoare de glicemie portabile și multe alte dispozitive tehnologice extrem de avansate. Aceste dispozitive vor fi mult mai avansate în următorul deceniu.

 

Vizitele digitale la medic vor înlocui tot mai des deplasarea la clinici și spitale

Testele de diagnosticare ar putea fi abordate în alte moduri. Sistemul american de sănătate începe să testeze laboratoarele mobile capabile să efectueze radiografii, ecografii și analize de sânge acasă la pacienți. Rezultatele testelor vor fi apoi transmise electronic medicilor, care le pot folosi pentru a pune diagnosticul și a recomanda tratamentul.

Există, de asemenea, un val din ce în ce mai mare de aplicații digitale pentru sănătate care se bazează pe funcțiile smartphone-urilor pentru a colecta date de diagnostic. Compania australiană ResApp Health realizează o serie de aplicații care utilizează un smartphone pentru a înregistra și transmite datele atunci când o persoană tușește sau strănută!

Healthy.io dezvoltă o aplicație care folosește camera smartphone-ului pentru a măsura concentrația de săruri și minerale din urina unui pacient. Cercetătorii de la Centrul pentru Cercetarea Ochilor din Australia (CERA) au dezvoltat o aplicație care folosește monitorul computerului pentru a recunoaște semnele timpurii ale Alzheimerului în ochii utilizatorului. Ceasurile inteligente au adăugat treptat tot mai mulți senzori de colectare a datelor, care ar putea fi utile pentru a se realiza o fișă complexă a pacientului.

Cu cât aceste dispozitive și aplicații vor fi mai performante, cu atât vizitele digitale la medic vor înlocui deplasarea la clinici și spitale.

Este adevărat, unii medici au o încredere scăzută în telemedicină, deoarece ei nu știu dacă pacientul își administrează în mod corect tratementul. Se pare că, în viitorul apropiat, o integrare a telemedicinei cu un sistem farmaceutic ar putea rezolva și această problemă.

 

O “afecțiune” tehnică la care medicii nu au încă diagnostic

Deși această viziune luminoasă a viitorului telemedicinei este una pe care pariază tot mai mulți, aceasta depinde de ceva ce medicii nu pot controla: existența unei infrastructuri web de mare viteză.

Videoconferința cu un medic la distanță este tipul de aplicație web care necesită  lățime mare de bandă și un semnal constant. De asemenea, transminterea de imagini medicale de înaltă rezoluție poate necesita conexiuni rapide, de calitate superioară.

Dr. Lauren Broffman, cercetător la furnizorul de telemedicină Ro, concluzionează: „Pentru ca telemedicina să devină un serviciu cu adevărat cuprinzător, cu care oamenii să poată fi tratați holistic pentru toate nevoile lor, infrastructura tehnologică trebuie să fie la un nivel mult mai înalt.”

 

Sursa: https://www.fastcompany.com/90505924/telehealths-future-is-bright-heres-what-itll-look-like-in-2025