Primul medicament personalizat în funcţie de ADN-ul unui pacient a fost utilizat în Statele Unite în tratamentul aplicat unei fetiţe în vârstă de nouă ani, diagnosticată cu o afecţiune neurologică rară, conform media locale, citate luni de agenţia Xinhua.

ADN-ul fetiţei, pe nume Mila Makovec, a fost utilizat în procesul de creare a medicamentului.

Medicii care o tratează pe Mila au declarat că acest caz a grăbit dezvoltarea medicamentelor personalizate cu cel puţin zece ani, conform unui articol publicat de The Colorado Sun.

Mama fetiţei, Julia Vitarello, a observat simptomele fiicei sale la vârsta de trei ani şi a vizitat o sută de medici şi terapeuţi în decurs de trei ani, însă fără niciun folos.

Vitarello a apelat apoi la reţelele de socializare pentru a strânge fonduri în vederea găsirii unui leac pentru afecţiunea fiicei sale, ceea ce a condus la apariţia Mila’s Miracle Foundation şi la strângerea sumei de 3 milioane de dolari.

Timothy Yu, specialist în neurogeneticp la Spitalul de Pediatrie din Boston, a fost cel care a creat medicamentul.

La începutul anului 2017, după ce a văzut apelul publicat de Vitarello pe Facebook, Yu a luat legătura cu ea şi a adunat o echipă cu scopul de a o ajuta pe Mila. Între timp, mama fetiţei a găsit o companie producătoare de medicamente din California care putea realiza rapid medicamentul.

Însă, în ciuda eforturilor, starea fetiţei s-a deteriorat, iar prognosticul nu este favorabil, au declarat medicii pentru The Colorado Sun. AGERPRES