Într-un studiu recent, oamenii de știință au secvențiat ARN în probe de sânge de la copii cu sindrom inflamator multisistem (MIS-C) și copii fără această afecțiune. Descoperirile apar în Nature CommunicationsTrusted Source.
Rezultatele indică faptul că niveluri mai scăzute de tipuri specifice de celule natural killer (NK) și „celule T citotoxice epuizate” pot fi cheia MIS-C. Celulele NK sunt responsabile pentru atacarea și uciderea celulelor virale.
Expunerea acestor celule T citotoxice la un agent patogen pe o perioadă mai lungă de timp determină „epuizarea” acestora. În această stare, acestea sunt mai puțin eficiente în distrugerea agenților patogeni și nu mai pot prolifera.
Dr. Noam D Beckmann, unul dintre autorii corespondenți ai studiului, a declarat pentru Medical News Today că „studiile ulterioare ar putea identifica medicamente țintite, care ar putea împiedica COVID-19 să progreseze în MIS-C”.
”A fost și a rămas o boală majoră, legată de pandemia în curs de desfășurare și ne-am gândit că ar fi esențial să investigăm etiologia acesteia”, a adăugat el.
Sindromul inflamator multisistem la copii, cunoscut și sub numele de sindrom multisistem inflamator pediatric (PIMS), a fost numită inițial boala asemănătoare Kawasaki. Este o afecțiune periculoasă, dar rară, care afectează aproximativ 11,4 de persoane din 100.000, cu vârsta sub 20 de ani. Până în iunie 2021, în Statele Unite au fost raportate 4.404 de cazuri.
MIS-C implică durere, febră și inflamații în diferite părți ale corpului, inclusiv inima, plămâni, creier, ochii, pielea și organele gastro-intestinale.
Deși oamenii de știință au sugerat că sindromul este probabil o afecțiune autoimună, ei nu înțeleg mecanismele exacte implicate. Studierea lui este o provocare, deoarece este rar.
În studiul recent, cercetătorii au descoperit o producție redusă, atât a celulelor NK, cât și a celulelor T epuizate în rândul celor cu MIS-C dobândit în urma unei infecții cu SARS-CoV-2. Mai exact, au observat impactul unui subset de celule T numite celule T citotoxice sau celule T CD8 +. Aceste celule joacă un rol important în apărarea împotriva agenților patogeni, inclusiv a virușilor. Cercetătorii au descoperit că celulele NK și celulele T CD8 + se reglează reciproc. Au arătat că epuizarea celulelor NK perturbă epuizarea celulelor T CD8 +.
După cum explică autorii, „întreruperea epuizării celulelor T CD8 + poate duce la imunopatologie severă și chiar fatală a celulelor T după infecția virală, în timp ce prezența sa poate îmbunătăți simptomele bolii inflamatorii”.
Studiul extins a identificat nouă receptori cheie asociați cu celulele citotoxice. Expresia acestor receptori este, în general, ridicată în aceste celule T CD8 +, dar scăzută la copiii cu MIS-C.
Cercetătorii au considerat TBX21 ca fiind deosebit de important, deoarece este implicat în diferențierea celulelor T citotoxice epuizate. Acest receptor ar putea servi drept țintă terapeutică esențială în MIS-C după COVID-19.
Dr. Danelle Fisher, medic pediatru și șef de catedră la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, a explicat că studiile viitoare vor fi necesare pentru a caracteriza „răspunsul sistemului imunitar și modul de creștere a celulelor CD8 + și NK pentru a oferi copiilor un răspuns mai robust la infecția cu [SARS-CoV-2] și pentru a preveni apariția MIS-C. ”
Dr. Beckmann a declarat pentru MNT: „Descoperirile noastre deschid noi căi pentru înțelegerea mecanismelor [implicate] în MIS-C, precum și noi ținte pentru dezvoltarea de medicamente și biomarkeri.”
„Acest studiu urmărește în mod specific identificarea cauzei moleculare care stă la baza MIS-C. Prin înțelegerea cauzei stării ‘hiperinflamatorii’ a MIS-C până la nivelul bazei sale genetice, regulatorii genetici ai disfuncției imune pot deveni ținte ale tratamentului. ”
Dr. David Shafran, Medic Pediatru Șef la K Health
Comentând limitările studiului, Dr. Fisher a spus: „Acest studiu a fost o revizuire retrospectivă a markerilor inflamatori la copiii cu MIS-C, cu un număr foarte mic de copii studiați. Acest lucru minimizează puterea studiului și ar fi important să analizăm un număr mai mare de copii cu MIS-C în studiile viitoare. ”
Sursa: www.medicalnewstoday.com