Un nou studiu sugerează o legătură între infecția cu toxoplasma gondii (T. gondii) și riscul de gliom, un tip de cancer cerebral, la adulți. Raportul, care apare în Jurnalul Internațional al Cancerului, constată că persoanele care au gliom sunt mai susceptibile de a avea anticorpi împotriva T. gondii (indicând faptul că au avut o infecție anterioară) decât un grup similar care nu avea cancer.

Cercetătorii, conduși de James Hodge și Anna Coghill , au  examinat asocierea dintre anticorpii T. gondii, măsurați cu câțiva ani înainte de diagnosticarea cancerului și riscul de a dezvolta un gliom. Participanții la studiu au fost din două grupuri demografice diferite, primul grup din USA ( Societatea Americană a Cancerului)-  Cancer Prevention Study-II (CPS-II) Nutrition Cohort și al doilea grup din Norvegia- Norvegian Cancer Registry Janus Serum Bank (Janus).

T. gondii este un parazit obișnuit, care este cel mai frecvent dobândit din carnea puțin gătită și poate duce la formarea chisturilor în creier. Aceste rezultate sugerează că reducerea expunerii la acest agent patogen comun alimentar ar putea oferi un factor de risc scăzut pentru tumorile cerebrale extrem de agresive la adulți.

Deși gliomul este o boală relativ rară, este un cancer extrem de fatal. La nivel global, în 2018, s-au estimat 300.000 de cazuri  și 241.000 de decese din cauza cancerelor cerebrale. Majoritatea (80%) dintre tumorile cerebrale maligne sunt glioame, pentru care rata de supraviețuire relativă estimată la cinci ani este de 5%.

Studiul arată că o asociere între anticorpii T. gondii și gliomul a fost similară la cele două grupuri, diferite din punct de vedere demografic: cazurile CPS-II aveau aproximativ 70 de ani la momentul testării, în timp ce cei din cohorta Janus aveau aproximativ 40 de ani.

“Acest lucru nu înseamnă că T. gondii cauzează cu siguranță gliom în toate situațiile. Unele persoane cu gliom nu au anticorpi T. gondii și invers,” notează Hodge.

”Constatările sugerează că persoanele cu expunere mai mare la parazitul T. gondii sunt mai susceptibile de a continua să dezvolte gliom, a spus Coghill. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că riscul absolut de a fi diagnosticat cu un gliom rămâne redus, iar aceste constatări trebuie să fie reproduse într-un grup mai mare și mai divers de indivizi.

Autorii notează că, în cazul în care studiile viitoare vor întări aceste constatări, eforturile continue de a reduce expunerea la acest agent patogen comun ar oferi prima oportunitate tangibilă pentru prevenirea acestei tumori cerebrale extrem de agresive.

 

 

Sursa: www.medicalxpress.com