Medicii au sperat ca antibioticele să fie benefice pentru pacienții cu boli cronice pulmonare, dar un nou studiu a demonstrat că în cazul pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică antibioticile nu aduc niciun beneficiu și nu previn spitalizarea.

Chiar dacă din punct de vedere statistic nu există beneficii pentru pacienții cu boală pulmonară, noua cercetare va preveni utilizarea inutilă a antibioticelor, întrucât aceasta ar putea duce la creșterea rezistenței la antibiotice. Studiul clinic, realizat la nivel national în SUA, este considerat a fi cel mai mare studiu al fibrozei pulmonare idiopatice. Cercetarea a reușit să recolteze probe biologice cu scopul de a înțelege mai bine tratamentul acestei boli rare și fatale.

”Rezultatele au fost dezamăgitoare, dar rămânem încrezători în analizele ce vor urma și sperăm că vom găsi grupuri de pacienți care au înregistrat anumite beneficii din utilizarea antibioticelor. Până atunci, acest studiu se va asigura ca niciun pacient să nu ia antibiotic fără a fi necesar. Consider că studiul este un success al Institutului Național de Sănătate; înscrierea pacienților a fost rapidă, reușind astfel să efectuăm o cercetare majoră pentru această boală neobișnuită”, a declarat Imre Noth, medic și cercetător șef la UVA Health’s Division of Pulmonary and Critical Care Medicine din SUA.

 

Ce este fibroza pulmonară idiopatică?

În fibroza pulmonară idiopatică, țesutul pulmonar se cicatrizează, fapt ce duce la îngreunarea respirației. Odată ce țesutul pulmonar este cicatrizat acesta nu se mai poate reface. În general boala afectează persoanele de sex masculin de peste 50 ani, iar rata de supraviețuire se situează între 2 și 5 ani.

Doctorii nu cunosc cauza acestei boli, de aici si denumirea de idiopatic. Cu toate acestea se consideră că mediul, anumiți factori genetici și infecțiile pulmonare declanșează această boală. Printre factori, medicii identifică și modificările microorganismelor care trăiesc în mod natural în plămâni. Oamenii de știință acordă o atenție din ce în ce mai mare acestui aspect. În fibroza pulmonară idiopatică se consideră că starea naturală a microorganismelor din plămâni ar putea fi dezechilibrată. Studiile de laborator au sugerat că agenții antimicrobieni ar putea soluționa această problemă.

„Sunt încrezător și doresc să merg mai departe, deoarece acest studiu ne învață multe. Fiecare studiu făcut în acest sens ne aduce mai aproape de tratamente mai bune, poate chiar un antidot”, declară cercetătorul studiului Imre Noth.

 

Articol preluat și tardus de pe News-Medical.net