Odată cu venirea sezonului rece, afecțiunile respiratorii înregistrează o creștere semnificativă la nivelul tuturor categoriilor de persoane, fapt confirmat de numărul mare de pacienți care se prezintă cu astfel de probleme la medicii de familie și în unitățile spitalicești.

Una dintre formele cele mai complicate ale afecțiunilor respiratorii o constituie insuficiența respiratorie, afecțiunea aparatului respirator extern în care mecanismul de respirație se deteriorează, astfel încât alveolele pulmonare devin subaerate și prin aceasta se provoacă o micșorare a schimbului de gaze la nivelul plămânilor.

Mecanismul fiziopatologic de apariție a insuficienței respiratorii este reprezentat de inflamația și edemul căilor aeriene mici, edem ce duce la obstrucția acestora. Ulterior, insuficiența respiratorie este agravată și de obstrucția generată de prezența secrețiilor ce nu pot fi drenate prin căile aeriene cu lumenul îngustat.

Insuficienṭa respiratorie cronică este o afecțiune a aparatului respirator mai des întâlnită decât forma acută: se apreciază că aproximativ 20% dintre persoanele adulte au probleme ale căilor respiratorii de natură obstructivă, dintre care la o treime se dezvoltă cu timpul o insuficiență respiratorie cronică. În cele mai frecvente din cazuri există în timp o stare latentă (compensată) de predispoziție personală a afecțiunii, neobservabilă decât la eforturi, sarcini fizice deosebite.

Când o persoană are insuficiență respiratorie acută, schimbul obișnuit între oxigen și dioxid de carbon în plămâni nu mai are loc și – ca urmare – nu mai ajunge suficient oxigen la inimă, creier sau la restul corpului.

Tratamentul pentru insuficiență respiratorie depinde dacă starea este acută sau cronică și de severitatea acesteia. De asemenea, tratamentul depinde de cauza care stă la baza afecțiunii. Insuficiența respiratorie acută este considerată o urgență medicală și adesea este tratată într-o unitate de terapie intensivă la un spital. Insuficiența respiratorie cronică poate fi tratată acasă.

SALTMED – Singurul inhalator cu emisie activă şi controlată de microparticule uscate de sare

Una dintre terapiile adjuvante indicate pentru tratamentul insuficienței respiratorii este haloterapia, ce presupune utilizarea particulelor de sare în tratamentul afecţiunilor respiratorii, prin intermediul salinelor naturale, a salinelor artificiale sau a dispozitivelor saline portabile. Un lucru mai puțin cunoscut, însă de pacienții care apelează la haloterapie, este acela că nu orice particulă de sare este eficientă la nivel pulmonar. Pentru a fi cu adevărat un ajutor pentru organismul bolnav, aceste particule de sare trebuie să aibă o dimensiune adecvată, o densitate optimă menţinută în timp și să beneficieze de încărcătură electrică.

Vestea bună este că în momentul de față în România este disponibil SALTMED – Singurul inhalator cu emisie activă şi controlată de microparticule uscate de sare. Pentru acesta, măsurătorile cu laser au arătat că beneficiază de emisie controlată (dimensiune: peste 99% din particulele de sare uscată emise au dimensiunea cuprinsă ȋntre 0,3-5 microni, iar 30% intre 0,3-0,5 microni; densitate medie: 11 335 300 particule/m3) și de emisie activă, particulele fiind generate continuu la trecerea aerului prin cartuș.

Odată ajunsă pe mucoasa respiratorie inflamată și edematiată, sarea absoarbe apa printr-un simplu proces osmotic. Absorbția apei are ca efect scăderea edemului și prin aceasta creșterea diametrului lumenului căii aeriene.

Apa absorbită din mucoasa edematiată este transferată în stratul de mucus pe care îl fluidifică, astfel secrețiile fiind mai ușor eliminate. Acest al doilea mecanism, prin eliminarea secrețiilor, duce la recuperarea funcțională a acelor teritorii pulmonare blocate de secreții.

“Singura terapie care a dat rezultate la copilul prematur cu boală pulmonară cronică, ventilat mecanic. Aerosoloterapia cu particule uscate de sare a fost însoţită de îmbunătăţirea parametrilor respiratorii şi a permis scoaterea de pe ventilator” – fragment din studiul Particulele uscate de sare in afectiunile respiratorii  neonatale, realizat de Cătălin Gabriel Cîrstoveanu, UMF Carol Davila, Spital MS Curie și Ileana Bărăscu, Spital MS Curie, cita la Conferința Națională de Pneumologie Pediatrică 2016.

Avantajele utilizării SALTMED, comparativ cu soluțiile hipertone saline

  • – Capacitatea de a absorbi apa prin mecanism osmotic a unei particule de sare uscată este mai mare decât a unei picături de soluție salină hipertonă de aceeași dimensiune (e.g., 0.5 microns). Astfel, sarea uscată își exercită mai eficient mecanismul de acțiune decât soluția hipertonă salină 3%, care conține deja 97% apă.
  • – Din cauza cantității mari de apă pe care o conțin, soluțiile hipertone saline nu pot fi distribuite în căile aeriene ale pacientului perioade lungi de timp deoarece ar fi introdusă prea multă apă în plămâni. SaltMed poate fi utilizat 24/7, acest lucru fiind un avantaj pentru pacienții care au dopuri de secreții pe căile aerine mici, dopuri a căror liză, pas cu pas, necesită o intervenție pe timp mai lung.
  • SaltMed are efecte complexe ale particulelor de sare uscată la nivelul căilor respiratorii: efecte bactericide și bacteriostatice asupra microflorei tractului respirator; stabilizarea microflorei locale normale, însoţită de diminuarea procesului inflamator; desensibilizare la alergeni; stimularea reactivităţii macrofagelor alveolare şi facilitarea fagocitozei la acest nivel; reducerea nivelurilor de IgE la pacienţii cu astm bronșic; efecte imunomodulatorii complexe: creşterea numărului şi a activării limfocitelor T, normalizarea numărului de limfocite B, creşterea nivelului IgA4.

Aici puteți descărca un amplu material despre recomandările de tratament și prevenție cu SaltMed în cazul afecţiunilor respiratorii acute şi cronice