Sindrom Brugada reprezintă o anomalie a celuleor miocardice care întrerup activitatea electrică a inimii și determină aritmii amenințătoare de viață.

Sindromul Brugada se caracterizează prin moarte subită asociată cu unul sau mai multe elemente electrocardiografice care defines blocul de ram și supradenivelarea segmentului ST în derivațiile anterioare precordiale. Pacienții cu sindromul Brugada sunt predispuși la dezvoltarea  de tahiaritmii ventriculare care pot conduce la sincopă, stop cardiac sau deces cardiac submit. Conducerea infrahissiană și fibrilația atrială pot fi manifestări ale sindromului

Semne clinice

Primele simptome apar ăn jurul vârstei de 30 de ani. Manifestările sindromului Brugada nu sunt specifice, ele regasindu-se şi în alte patologii cardiace.  Majoritatea paciențiilor sunt asimptomatici. Cele mai frecvente simptome ce se pot întâlni în cadrul sindromului Brugada sunt:

– palpitațiile

–sincopa

-anxietate nocturnă

Stopul cardiac este de obicei cea mai frecventă manifestare a sindromului Brugada. Examenul clinic al unui pacient cu sindrom Brugada poate sa fie normal de cele mai multe ori. Febra poate contribui ca și factor declanșator al manifestărilor.

Tratament

Tratamentul sindromului Brugada presupune implantarea de stimulator cardiac pentru a ține sub control manifestările cardiace. Principala cauză de mortalitate este fibrilația ventriculară. Defibrilatorul cardioverter implantabil (DCI) poate preveni aritmiile cardiace ce pot duce la moarte subiă cardiacă. Persoanele ce prezintă risc de aritmii pot fi pacienți cu istoric familiar de moarte subită sau pacienți ce au avut cel puțin un episod sincopal.

Conform unor studii recente, quinidina, un antiaritmic din clasa 1A, scade incidența manifestărilor aritmice regasite în sindromul Brugada. Totusi, utilizarea terapiei farmacologice nu este indicată, astfel tratamentul de elecție este  implantul defibrilatorului cardioverter.

Prognosticul sindromului Brugada este rezervat. Un studiu recent a relevat o rată de mortalitate de 8,2%. Prognosticul poate fi îmbunătățit prin implantul defibrilatorului cardioverter.