Inechitatea accesului la serviciile de sănătate, educația precară și modul de organizare al sistemului din România sunt principalele bariere, care nu permit creșterea siguranței mamelor și nou-născuților în România. Acestea au fost principalele concluzii ale întâlnirii Comunității OSC Caspa.ro – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți, de la finalul lunii septembrie.

”România rămâne în vârful clasamentului legat de mortalitatea infantilă și non-infantilă,  dar avem și probleme legate de mortalitatea maternă  în timpul sarcinii, și mai ales în momentul nașterii. Din păcate condițiile de spitalizare nu sunt uniforme în România, maternitățile nu sunt toate la fel. Este în continuare o mare diferență să naști în București, într-o clinică universitară și este cu totul altceva să naști într-o maternitate de gradul 1 în țară”, a declarat prof. dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie, invitat special al întâlnirii Comunității Asociațiilor de Pacienți Caspa.ro.

Prof. Dr. Simona Vlădăreanu, Șef al Clinicii de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență Elias din București și Profesor Universitar Neonatologie la UMF Carol Davila din București, a vorbit despre principiile care guvernează conceptul de siguranță a pacientului în Uniunea Europeană dar și în țara noastră. ”Comisia Europeană definește siguranța pacientului ca fiind lipsa vătămării sau a potențialului de vătămare a pacientului  în relație cu sistemul de sănătate . Cele mai frecvente erori în acest sens sunt cele legate de diagnostic,  de tratment, dar și acele situații în care pacientul ajunge să fie infectat în spital. Există câteva principii ce stau la baza acestei siguranțe a pacientului, în mod special al nou-născutului. În primul rând este competența profesională și vorbim de anumite calități pe care specialistul neonatolog trebuie să le aibă în îngrijirea nou-născut, în special în ceea ce privește nou-născutul prematur. În al doilea rând, este nevoie de un acces echitabil la toate serviciile de sănătate și de un standard de practică. Se constantă că la nivelul gradului 2, pe teritoriul României este o mare diferență între serviciile medicale acordate și chiar și în ceea ce privește competența profesională a specialiștilor. În al treilea rând, vorbim despre infrastructura fizică, echipamentele medicale sau lipsa lor, ori lipsa unui service care să asigure funcționarea optimă a acestora în lipsa prezenței unui program național dedicat.”

Reprezentanții asociațiilor de pacienți au vorbit atât despre lipsurile pe care sistemul medical din România continuă să le aibă în ceea ce privește siguranța mamei și nou-născuților, dar și despre proiectele pe care asociațiile au reușit să le implementeze în ultimii ani și care au schimbat în mod fundamental viața și viitorul pentru sute de mame și copii.

”Asociația SAMAS se ocupă de mai bine de 7 ani cu cursuri de pregătire și servicii de suport perinatal, asta înseamnând înainte și după naștere, cu ajutorul unei rețele extraordinare de educatori perinatali, care sunt cadre medicale, moașe și asistenți  medicali. Considerăm aceste cursuri ca fiind esențiale și un drept fundamental, indiferent de nivelul de educație, indiferent de posibilitățile financiare sau de acoperirea geografică. S-a punctat însă foarte bine faptul că România este împărțită în două, rural și urban și că lucrurile se mișcă cu viteze diferite în mediul rural și cel urban. În rural este foarte greu să beneficiezi de astfel de cursuri. Asociația SAMAS mereu a încercat prin proiectele sociale desfășurate la nivel national, să ajungem în astfel de locuri, am oferit cursuri gratuite dar nu putem să substituim intervenția statului”, a declarat Ana Măiță, Fondator al Asociației Samas din România în cadrul dezbaterii Caspa.ro.

Corina Croitoru, membru fondator și președinte al Asociației Unu și Unu, a menționat efectele pandemiei asupra familiilor cu copii prematuri. ”Voi vorbi despre un studiu EFCNI, efectuat în perioada Covid-19, referitor la accesul părințiilor în terapia intensivă neonatologică. Studiul a fost realizat în noiembrie 2020 și au participat 56 de țări, inclusiv România, de unde am avut 100 de respondenți. Unul din rezultatele care ar trebui să ne dea de gândit este cel privind părinții copiilor născuți prematur sau cu spitalizare  îndelungată, pentru care a fost o perioadă extrem de dificilă, pentru că 21% dintre părinți nu au putut fi alături de copiii lor în terapia neonatală. Iar în România situația a fost mai gravă, aproximativ 44% dintre părinți nu a avut access la terapia neonatală, iar mamele au fost externate fără access la copil.”

Efectele îngrijirii prematurilor în camere în care e permis accesul părinților sunt spectaculoase. Prezența părinților în terapie intesivă neonatală au scăzut riscul de sepsis cu 37% și ajutat la creșterea ratei alăptării la extrenare cu 31%. Mai mult, 29% din copiii îngrijiți în secțiile de neonatologie unde mamele nu au putut fi zilnic alături de copii au avut probleme comportamentale la vârsta 7-8 ani comparativ cu 0% dacă mamele au fost prezente zilnic.

Dezbaterea s-a încheiat cu apelul transmis de prof. dr. Simona Vlădăreanu”Trebuie să fim parteneri unii cu alții, atât noi personalul medical cât și reprezentanții din asociațiile de pacienți.  Să vedem împreună soluțiile care vor îmbunătăți îngrijirea pacientului, fie că este în situație pre-spitalicească sau când deja se află în unitatea medicală. Practic este un proces pe care trebuie să îl facem împreună, să facem o analiză a acestor riscuri ale pacientului și, în final, să găsim împreună cu această comunitate a pacienților rezolvarea”.

Despre Comunitatea CASPA.RO – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți

Caspa.ro este platforma digitală a Comunității Asociațiilor de Pacienți din România, un proiect dezvoltat de Oameni și Companii din iunie 2015. Din septembrie 2017 comunitatea beneficiază de propria platformă digitală unde reunim proiectele, programele și toate inițiativele asociațiilor de pacienți. Săptămânal cele mai importante știri sunt reunite într-un newsletter transmis gratuit abonaților, la care vă puteți înscrie AICI.

Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici