Cercetătorii UCLA fac parte dintr-o echipă internațională, care a raportat utilizarea unei terapii genetice cu celule stem pentru a trata nouă persoane cu o boala rară, moștenită, a sângelui, cunoscută sub numele de boală granulomatoasă cronică legată de X sau X-CGD. Șase dintre acești pacienți sunt acum în remisie și au oprit alte tratamente. Înainte, persoanele cu X-CGD – care provoacă infecții recurente, spitalizări prelungite pentru tratament și o durată de viață scurtată – trebuiau să se bazeze pe donațiile de măduvă osoasă pentru o șansă de remisie.
„Cu această terapie genetică, puteți utiliza propriile celule stem ale unui pacient în loc de celule donatoare pentru un transplant”, a spus dr. Donald Kohn, membru al Centrului de medicină regenerativă și cercetare a celulelor stem la UCLA și senior autor al noii lucrări, publicate în revista Nature Medicine. “Acest lucru inseamna ca celulele sunt perfect potrivite cu pacientul si ar trebui sa fie un transplant mult mai sigur, fara riscurile de respingere.”
Persoanele cu boală granulomatoasă cronică sau CGD au o mutație genetică într-una din cele cinci gene care ajută celulele albe din sânge să atace și să distrugă bacteriile și ciupercile folosind o explozie de substanțe chimice. Fără această explozie chimică defensivă, pacienții cu CGD sunt mult mai sensibili la infecții decât majoritatea oamenilor. Infecțiile pot fi severe punând viața în pericol, inclusiv infecții ale pielii sau ale oaselor și abcese din organe precum plămânii, ficatul sau creierul. Cea mai comună formă de CGD este un subtip numit X-CGD, care afectează doar bărbații și este cauzat de o mutație a unei gene găsite pe cromozomul X.
În afară de tratarea infecțiilor pe măsură ce apar și luarea unor serii de antibiotice preventiv, singura opțiune de tratament pentru persoanele cu CGD este de a primi un transplant de măduvă osoasă de la un donator sănătos asociat. Măduva osoasă conține celule stem numite celule stem hematopoietice sau formatoare de sânge, care produc celule albe din sânge. Măduva osoasă de la un donator sănătos poate produce celule albe din sânge funcționale care îndepărtează eficient infecția. Dar poate fi dificil să identificăm un donator sănătos de măduvă osoasă, iar recuperarea după transplant poate avea complicații, cum ar fi boala grefă versus gazdă, și riscurile de infecție și respingerea transplantului.
Starea pacientilor se poate imbunatati cu siguranta cu aceste transplanturi de maduva osoasa, dar este nevoie de gasirea unui donator potrivit si chiar si cu o potrivire, exista riscuri, Kohn a spus. Pacienții trebuie să ia medicamente anti-respingere timp de șase până la 12 luni, astfel încât corpul lor să nu atace măduva osoasă străină.
În noua abordare, Kohn a făcut echipă cu colaboratori ai Serviciului Național de Sănătate al Regatului Unit, Genethon, cu sediul în Franța, ai Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, ai Institutului Național de Sănătate și ai Spitalului de Copii din Boston. Cercetătorii au îndepărtat celulele stem hematopoietice de la pacienții cu X-CGD și au modificat celulele in laborator pentru a corecta mutația genetică. Apoi, propriile celule stem modificate genetic ale pacienților – acum sănătoase și capabile să producă celule albe, au fost transplantate înapoi în propriile lor corpuri. În timp ce abordarea este nouă în X-CGD, Kohn a inițiat anterior o terapie genetică similară cu celule stem pentru a vindeca în mod eficient o formă de deficit imunitar combinat sever la mai mult de 50 de copii.
Sistemul viral pentru terapia genică X-CGD a fost dezvoltat și ajustat de echipa profesorului Adrian Thrasher de la Spitalul Great Ormond Street din Londra, care a colaborat cu Kohn. Pacienții au variat între 2 și 27 de ani; patru au fost tratați la GOSH și cinci au fost tratați în SUA, inclusiv un pacient la UCLA Health.
Două persoane din noul studiu au murit în termen de trei luni de la primirea tratamentului din cauza infecțiilor severe cu care se luptaseră deja înainte de terapia genică. Cei șapte pacienți supraviețuitori au fost urmăriți timp de 12 până la 36 de luni după ce au primit terapia genică cu celule stem. Niciun pacient nu a contractat noi infecții legate de CGD și șase din cei șapte au reușit să întrerupă antibioticele lor preventive obișnuite.
“Niciunul dintre pacienti nu a avut complicatii pe care le-ati putea vedea in mod normal de la celulele donatorilor si rezultatele au fost la fel de bune pe cat le-ati obtine de la un transplant de donator – sau mai bine”, Kohn a spus.
Au fost tratați încă patru pacienți de când a fost scrisă noua lucrare; toti sunt în prezent bine, fara alte noi infecții legate de CGD și nu au apărut complicații.
Orchard Therapeutics, o companie de biotehnologie unde Kohn este cofondator științific, a dobândit drepturile asupra terapiei genetice de investigație X-CGD de la Genethon. Orchard va colabora cu autoritățile de reglementare din SUA și Europa pentru a efectua un studiu clinic mai amplu, pentru a studia în continuare acest tratament inovator. Scopul este de a solicita aprobarea de reglementare pentru a face tratamentul disponibil comercial, a spus Kohn.
Kohn și colegii săi intenționează să dezvolte tratamente similare pentru celelalte forme de CGD – cauzate de alte patru mutații genetice care afectează aceeași funcție imună ca X-CGD.
“Dincolo de CGD, există, de asemenea, si alte boli cauzate de proteinele care lipsesc în celulele albe din sânge, care ar putea fi tratate în moduri similare”, a spus Kohn.
Material preluat si tradus de pe www.sciencedaily.com