Pe 16 decembrie a avut cea de-a treia ediție a Dezbaterii profesionale INFECŢIILE NOSOCOMIALE ÎN SPITALELE PUBLICE, organizată de Oameni și Companii în cadrul Programului de Management Medical.
Dezbatrerea a fost moderată de Dr. Vasile Cepoi – Director DSP Iasi, cu participarea Prof. Univ. Dr. Codruța Nemet, Universitatea Transilvania – Facultatea de Medicină, Nicu Pascu – Manager Produs, Liamed și a Conf. Univ. Dr. Sorin Dinescu, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova. La eveniment au participat 80 de specialiști din spitalele publice.
Prof. Univ. Codruța Nemet a prezentat situația la nivel european a infecțiilor nosocomiale. “6% din toți pacienții internați dezvoltă cel puțin o infecție nosocomială. Cei mai frecvenți patogeni raportați: E.Coli -16,1%; Staphyloccocus aureus – 11,16%; Kelbsiella sppa-10,4%; Enterococcus spp. -9,7%; Pseudomonas aeruginos -8%; Clostridium difficile- 7,3%; Stafilococcus Coagulazo negativ – 7,1%; Candida spp -4,4%; Proteus -3,8%. Institutul Național de Sănătate Publică București declara în 2017: 19.607 cazuri noi de IAAM. Concluziile care se trag: este necesară îmbunătățirea raportărilor de IAAM, îmbunătățirea supravegherii IAAM, înțelegerea atribuțiilor celor implicați în supravegherea și raportatea IAAM și distribuirea de fonduri necesare derulării activităților secțiilor de SPIAAM la nivelul spitalelor.”
La rândul său, Conf. Univ. Dr. Sorin Dinescu a vorbit despre rezistența la antibiotice în România. “Asistența medicală conștientizează că unul dintre efetele secundare ale infecțiilor este conturarea unui grup din ce în ce mai numeros și în continuă creștere, extrem de determinat de victime și supraviețuitori ai infecției, care nu vor mai accepta infecțiile ca un cost inevitabil al tratamentului. Datele furnizate de Rețeaua Europeană de Supraveghere a Consumului Antimicrobian (ESAC-Net) arată că România a avut un consum total în comunitate și sectorul spitalicesc de 33,3 doze zilnice stabilite la mia de locuitori și pe zi, al doilea în Europa. În fiecare zi, peste 600.000 de români iau antibiotice. Este un nivel ridicat, care se reflectă în nivelurile de rezistență bacteriană la antibiotice.”
Partenerii acestei ediții adezbaterii au fost: Liamed, Pfizer, Regina Maria, Alliance-Healthcare, Roche, Farmaciile Alphega.