Prof. Dr. Irinel Popescu, Șeful Clinicii de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, susține că în urma apariției pe 7 aprilie 2020 a Ordinului MS nr. 74553, urgențele chirurgicale (peritonite, generalizate sau localizate, ocluzii intestinale, traumatismele cu leziuni care impun intervenția chirurgicală, etc) vor beneficia de operație în aceleași condiții ca și înainte.
“Celelalte tipuri de intervenții se vor putea face în funcție de gravitatea epidemiei. În prezent, de exemplu, Romania are peste 1700 de paturi de terapie intensivă și mai puțin de 200 de bolnavi cu infecție COVID internați în unitățile de terapie intensivă”, a declarat Prof. Dr. Irinel Popescu pentru portalul MedicalManager.ro.
Profesorul Popescu recomandă ca spitalele în care nu există infecții COVID sau cele în care există circuite separate pentru bolnavii infectați și care au paturi disponibile în Terapie Intensivă să continue să desfășoare activitate operatorie într-o anumită ordine de priorități:
– transplantul de organe, în special in cazul în care este “salavator de viață” (“life-saving”), așa cum sunt transplantele de ficat, plămân sau cord
– chirurgia oncologică.
De asemenea, Domnia sa recomandă a se renunța complet la intervențiile laparoscopice și robotice, la intervențiile pentru afecțiuni benigne și la chirurgia estetică.
“În cazul în care numărul cazurilor de infecție COVID, în general, precum și a cazurilor internate în unitățile de Terpaie Intensivă, în particular, va continua să crească, se va renunța complet la toate tipurile de chirurgie electivă și nu se vor mai opera decât urgențele”, conchide Prof. Dr. Irinel Popescu.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la Ordinului MS nr. 74553 / 07.04.2020: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.