“Diabetul zaharat nu își ia concediu niciodată, nu ține cont de restricții! El trebuie ținut sub control și asta e posibil doar păstrând permanent legatura dintre persoana cu diabet și specialistul diabetolog. Acum, această relație se poate desfășura în mediul online, ceea ce limiteaza și reduce semnificativ riscul de contaminare a persoanelor cu diabet și a personalului medical”, a declarat pentru portalul MedicalManager Prof. Dr. Gabriela Roman, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice (DNBM), șef secție a Centrului de DNBM a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și președinte a Federației Române de DNBM.
Domnia sa consideră că, în contextul Ordinului nr. 74553 din 7 aprilie 2020, asistența medicală pentru persoanele cu diabet trebuie să continue, în mod obligatoriu în cabinetele de ambulator de specialitate și, în funcție de severitatea dezechilibrului glicemic sau a co-morbidităților asociate, în secțiile cu paturi ale centrelor de DNBM sau în alte secții.
În opinia sa, în continuare și prezentarea clasică a persoanei cu diabet la cabinetul de DNBM trebuie acceptată și onorată, aplicându-se toate măsurile de protecție necesare. Tot în spijinul persoanelor cu diabet vine și posibilitatea ca medicii de familie să prescrie medicația, în baza schemei de tratament făcută de medicul specialist DNBM.
“Diabetul zaharat este o boală cronică ce necesită tratament continuu și evaluări periodice. Întreruperea tratamentului sau neajustarea la timp a acestuia, în funcție condiția persoanei cu diabet, pot determina dezechilibre glicemice importante și complicații. Cu atât mai important este controlul glicemic în prevenția și mai ales în diminuarea riscurilor asociate infecției cu COVID-19”, afirmă Prof. Dr. Gabriela Roman.
Reputatul medic clujean atrage atenția că de aceeași importanță este și asigurarea disponibilității medicației antidiabetice. “Din păcate există semnale din multe regiuni ale țării referitoare la dispariția unor medicamente vitale pentru persoanele cu diabet, un exemplu fiind cel al metforminului, utilizat de majoritatea pacienților”, transmite Prof. Dr. Gabriela Roman.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.