București, 7 noiembrie 2019: O echipă de specialiști din cadrul Sistemului Medical MedLife a diagnosticat primul caz de Milium Coloid Juvenil din România. Potrivit datelor publice de specialitate, la nivel mondial au fost diagnosticate doar 11 astfel de cazuri până în prezent.

 

Traseul anevoios al pacientului

După multiple consulturi de specialitate, în urma cărora nu s-a stabilit niciun diagnostic și a mai multor tratamente antiacneice, rămase fără rezultat, pacientul, în vârstă de 10 ani, s-a prezentat împreună cu mama lui la cabinetul de dermatologie din cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife, în vederea evaluării unor leziuni faciale localizate la nivelul nasului, obrajilor și a buzei superioare. Apărute cu trei ani în urmă, leziunile constau în papule mici (0,2 – 0,5 cm), translucide, de culoare galben-portocalie, ocazional hemoragice. De-a lungul timpului, s-a remarcat o evoluție treptată a acestora și o agravare în timpul lunilor de vară.

Pe baza aspectului clinic al leziunilor, s-a ridicat diagnosticul de suspiciune de angiofibroame faciale asociate complexului sclerozei tuberoase Bourneville, însă, în lipsa altor criterii clinice care să susțină acest diagnostic, s-a luat în considerare prelevarea unei biopsii cutanate din zona buzei superioare.

“Analiza histopatologică a piesei bioptice a stabilit diagnosticul de certitudine de Milium Coloid Juvenil, o dermatoză degenerativă extrem de rară, cronică, benignă, dar deranjantă din punct de vedere estetic. Afecțiunea este caracterizată prin apariția, înainte de pubertate, a papulelor multiple, translucide, de culoare gălbuie, pe zonele expuse la soare, de cele mai multe ori fiind asociată cu patologie oftalmologică. Conform informațiilor disponibile în literatura de specialitate, acesta este primul caz de Milium Coloid Juvenil raportat în România și al 11-lea la nivel mondial“, a declarat Dr. Cristiana Voicu, medic specialist certificat UEMS-EBDV în Dematovenerologie și medicul curant care s-a ocupat de gestionarea acestui caz.

Forma juvenilă a miliumului coloid este considerată a fi cauzată de degenerarea fibrelor elastice ca răspuns la expunerea excesivă la razele UV, pe fondul unei predispoziții genetice. Însă, cauza exactă a apariției bolii este încă necunoscută, tocmai din cauza numărului extrem de mic de cazuri existente.

În cazul de față, pacientul a primit recomandări și sfaturi cu privire la măsurile de protecție solară și s-a inițiat administrarea suplimentelor de vitamina C. La evaluarea după o lună s-a remarcat o evoluție discret pozitivă, cu o îmbunătățire minoră a leziunilor mici preexistente și lipsa apariției unor leziuni noi. În plus, pacientului i s-a recomandat tratament laser ablativ în scop terapeutic, urmând ca acesta să înceapă procedurile în timpul sezonului rece.

“Netratate, leziunile de Milium Coloid tind să se înmulțească treptat până la atingerea unui platou, după care rămân fixe și permanente, punând probleme de ordin cosmetic. Având în vedere faptul că degenerarea fibrelor de colagen, care reprezintă factori primordiali în apariția și evoluția bolii, este declanșată de expunerea la razele UV, aspectul clinic tinde să se agraveze în timpul lunilor de vară sau în cazul expunerii excesive la soare“, a adăugat Dr. Cristiana Voicu.

 

4 forme de Milium Coloid. Doar 150 de cazuri în întreaga lume

Există patru variante clinice ale acestei afecțiuni – forma cu debut la vârsta adultă, aceasta fiind și cea mai frecvent întâlnită în rândul pacienților de sex masculin, cu piele deschisă la culoare, forma juvenilă, forma nodulară și forma pigmentată. Leziunile sunt similare la toate cele patru tipuri de Milium Coloid, dezvoltându-se pe zone expuse la soare, cum ar fi nasul, obrajii, urechile, regiunea periorbitală, gâtul și aspectele dorsale ale mâinilor. Există și forme speciale ale bolii, asociate patologiei oftalmologice și orale. În total, sunt raportate doar 150 de cazuri de Milium Coloid în întreaga lume.

Din echipa medicală interdisciplinară care s-a ocupat de acest caz fac parte Dr. Cristiana Voicu – Medic Specialist UEMS-EBDV în Dematovenerologie, Spitalul de Pediatrie MedLife și Clinica DermaLife Băneasa, parte a grupului MedLife, Dr. Crenguța Coman – Medic Primar Chirugie Plastică și Reparatorie, Clinca DermaLife Băneasa și Dr. Tiberiu Tebeica – Medic primar certificat ICDP-UEMS în Anatomie Patologică, Leventer Centre București.

 

Colaborarea medicului dermatolog cu membrii altor specialități din cadrul MedLife a condus la diagnosticarea și gestionarea adecvată a unor cazuri relativ rare și/sau incorect identificate anterior, cum ar fi hipomelanoza maculară progresivă, keratodermie palmara aquagenica, sinus preauricular congenital, condiloame acuminate juvenile și altele.

***

MedLife este cel mai mare furnizor de servicii private de sănătate din România. Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare baza de clienţi pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din ţară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, una dintre marile companii private de sănătate din Europa Centrală și de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Începând cu 2009 a deschis sau a achiziționat peste 85 de unități medicale. Echipa sa puternică și experimentată de management a fost capabilă să creeze si să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.