Tratamentul la domiciliu al pacienților, practică folosită în toate țările UE, nu poate deocamdată fi pus în aplicare și pentru persoanele cu boli rare din România, deși are beneficii semnificative asupra sistemului de sănătate și asupra vieții pacienților.

În România, există un acord al CNAS pentru acest tip de îngrijire, dar nu sunt concepute încă normele de punere în aplicare. Asociația Română pentru Cancere Rare (ARCrare) a susținut webinarul Share Experience, cu tema ”Tratamentul la domiciliu”, iar speakeri au fost specialiști în sănătate din Europa – Lut de Baere, președinta Fabry International Network și Mihaela Dan, medic pneumolog în Franța.

Beneficiile tratamentului la domiciliu sunt dovedite prin studii și experiența unor țări din Occident: scăderea considerabilă a costurilor – spitalele nu mai găzduiesc atât de mulți pacienti și, implicit, numărul de locuri disponibile în spital este mai mare; calitatea vieții pacienților crește acolo unde există această posibilitate de tratament. Ei se simt mai în siguranță în confortul casei lor și înțeleși. În plus, câștigă timp și autonomie, decid singuri ora tratamentului și nici nu au costuri suplimentare sau probleme de logistică de genul transport, parcare, cazare etc.

 

 

Materialul integral pe Scoalapacientilor.ro