Un medicament utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer la sân poate deveni o nouă opțiune în tratamentul mielofibrozei, cancer de sânge care provoacă decese frecvente în rândul celor diagnosticați, conform unui studiu.
Mielofibroza este o formă a leucemiei, apare la 1 din 100 000 de persoane, de obicei în rândul celor cu vârste mai înaintate. Pacienții diagnosticați cu mielofibroză cu risc mediu sau avansat supraviețuiesc de regulă între 16 și 35 de luni.
Medicamentul, palbociclib, poate avea capacitatea de a preveni formarea cicatricilor la nivelul măduvei osoase, suplinind astfel tratamentele obișnuite administrate pacienților diagnosticați cu melofibroză. Aceste cicatrici perturbă producția globulelor roșii de către măduvă și cauzează anemie severă, anemie care se concretizează prin stări de slăbiciune și oboseală în rândul pacienților diagnosticați. Cicatricile reduc numărul de trombocite din sânge, fapt ce îngreunează procesul de coagulare a sângelui, dar determină și creșterea în dimensiune a unor organe precum splina.
Terapiile actuale nu tratează boala în sine, ci doar oferă tratament pentru ameliorarea simptomelor cauzate de fibroza măduvei spinării. Noile tratamente pentru mielofibroză sunt necesare, având în vedere că medicamente precum ruxolitinib nu oferă îmbunătățiri semnificative asupra afecțiunii și care, de asemenea, își pierde eficacitatea în cazul unei utilizări îndelungate. De accea, cercetătorii sprijină o terapie care să aibă la bază combinația dintre palbociclib și ruxolitinib. Aceasta va permite scăderea dozelor fiecărui inhibitor, reducând astfel toxinele și îmbunătățind eficacitatea terapeutică.
Material preluat integral si tradus de pe: Medicalxpress.com