Pacienţii cu hemofilie şi cei cu boala Von Willebrand trăiesc, în această perioadă de pandemie, ”cu o presiune nemaiauzită de ani buni, dincolo de anxietatea asociată diagnosticului”, după cum a declarat, într-un interviu pentru portalul Hemofilie.ro, Nicolae Oniga, Președinte, Asociația Națională a Hemofilicilor din România. Motivul: ”Este vorba despre provocări noi: teama de a nu ști dacă și cum vor putea continua tratamentul, teama de a nu putea ajunge la spital sau de a nu putea avea acces în spital și teama de a nu se îmbolnăvi de COVID-19.”

Tratament doar din spital

”Pacienţii cu deficienţe de coagulare fac parte și din categoria celor care au nevoie de tratament continuu pe care, din păcate, îl pot ridica numai de la spital. Acesta este, în timpul pandemiei, un impediment în plus faţă de ceilalţi pacienţi, care pot lua tratamentul de la farmacie. În multe zone din ţară, în special, în cele mai sărace, unii pacienţi nu au reuşit să se mai deplaseze la spital ca să-şi ridice tratamentul, sau au renunţat, de teama de a nu se infecta. Această întrerupere a tratamentului poate afecta starea de sănătate. Dacă pacientul are o formă severă de hemofilie și este pe un tratament de profilaxie, întreruperea lui crește riscul de sângerare și de apariţie a accidentelor hemoragice spontane, care duc la deformări articulare sau chiar pot pune viaţa în pericol”, a explicat Oniga.

Frigul sporește “suferinţe articulare

Potrivit reprezentantului acestor bolnavi, apropierea sezonului rece influenţează dramatic calitatea vieţii, îndeosebi a pacienţilor adulţi cu hemofilie sau cu alte deficienţe de coagulare, pentru că aceştia au deja multiple “suferinţe articulare”, adică artropatii inflamatorii şi degenerative, cauzate de tratamente incorecte sau insuficiente în copilărie: ”Aceştia trebuie să se se axeze pe ameliorarea/calmarea simptomelor și pe îmbunătățirea funcției articulațiilor. Aşadar, pe lângă tratament preventiv cu factori de coagulare, ei trebuie să facă şi tratament medicamentos pentru artrită (analgezice, antiimflamatoare nestereoidiene, unguente etc.). Deşi sezonul rece sau o perioadă de carantinare îi ţine mai mult în casă, hemofilicii, bolnavii cu Von Willebrand sau alte coagulopatii rare trebuie să facă mișcare de întreţinere, dar sub tratament profilactic. De aceea, este important ca pacienţii să aibă tratamentul la dispoziţie și să și-l poată administra, în cazul în care apar sângerări.”

Dietă sănătoasă, cu fructe și legume

Persoanele cu hemofilie, boala Von Willebrand şi alte deficienţe de coagulare nu au, potrivit lui Oniga, indicaţii alimentare speciale, pe timpul toamnei şi iernii. Este de dorit însă să adopte o dietă cât mai sănătoasă posibil, să consume multe fructe şi legume şi să evite alimentele bogate în grăsimi trans. Fructele de sezon sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi apă, alături de cantităţi mari de fitonutrienți, substanţe de origine vegetală, cu acţiune benefică asupra sănătăţii. De asemenea, din dietă nu trebuie să lipsească acizii graşi polinesaturaţi, pe care organismul nu îi poate sintetiza şi trebuie aduşi prin alimentaţie.