Mucormicoza sau ”Ciuperca neagră” este o infecție fungică care poate pune viața în pericol și care a contibuit la numărul mare de decese legate de COVID-19 din India.

Afectează de obicei pacienții care se recuperează după COVID-19, care sunt imunocompromiși din cauza COVID sau prin utilizarea de steroizi și/sau diabet concomitent.

„În cea mai comună formă, colonizează nasul, sinusurile și ochii și, de acolo, se îndreaptă spre creier”, a spus Sundaram Natarajan, MD, într-un interviu.

Mucor este o mucegai care se găsește în mod obișnuit în zonele umede și mlăștinoase, inclusiv solul, pereții umezi ai clădirilor vechi, gunoiul de grajd și fructele și legumele în descompunere. Datorită afinității mari pentru vasele de sânge, infecția mucoasă blochează fluxul sanguin, provocând ischemie, infarct tisular și necroză. Un sistem imunitar sănătos îl poate combate, dar se răspândește rapid la persoanele imunodeprimate, provocând moartea într-un procent ridicat de cazuri. Pe măsură ce se răspândește la ochi, provoacă rapid pierderea vederii și orbire, iar enucleația trebuie efectuată pentru a preveni invazia mortală a creierului.

Mucormicoza este o infecție rară, dar cazuri sporadice și mici focare au fost raportate în întreaga lume. Acum, alături de creșterea dramatică a COVID-19 în India, numărul cazurilor de mucormicoză a crescut în consecință.

„Cazurile raportate oficial sunt peste 4.000 în Maharashtra, un stat din India, dar aceasta este cu siguranță o subestimare și, cel mai probabil, sunt mult mai multe. În prezent, lansăm un sondaj în colaborare cu chirurgii ORL și chirurgi stomatologi din India ”, a spus Natarajan.

Combinația dintre COVID-19, terapia cu corticosteroizi și diabetul zaharat creează furtuna perfectă în care mucormicoza prinde rădăcini și prosperă. Corticosteroizii sunt un tratament salvator, utilizat pentru a reduce răspunsul imun neregulat observat la pacienții cu COVID-19. Cu toate acestea, acestea cresc nivelul zahărului din sânge, iar ciupercile se bucură de zahăr, a spus Natarajan. Hiperglicemia la pacienții cu diabet creează un mediu și mai favorabil.

„Diabetul afectează mulți oameni din India și, din cauza sistemului imunitar slăbit, predispune la o infecție mai severă COVID-19, care este tratată de obicei cu corticosteroizi. Cu această combinație de sistem imunitar disfuncțional – adică un numitor comun al COVID-19 și diabet – plus utilizarea corticosteroizilor, riscul de mucormicoză crește exponențial ”, a spus Natarajan.

În plus, COVID-19 afectează și slăbește tractul respirator superior și ochiul, crescând susceptibilitatea la infecții fungice. Un alt factor care contribuie este utilizarea antibioticelor, de asemenea prescrise frecvent la pacienții cu COVID-19 pentru combaterea infecțiilor secundare, a spus el.

Simptomele frecvente ale mucormicozei pe care un medic oftamolog le poate detecta cu ușurință sunt edemul pleoapelor, durerea orbitală, ptoza pleoapelor, ochii proeminenți, restricțiile motilității oculare, vederea dublă și pierderea bruscă a vederii. Acestea pot fi precedate sau asociate cu alte simptome, cum ar fi durerea dentară, nasul înfundat, miros slab, scurgeri și sângerări nazale, parestezie facială și paralizie.

„Este extrem de important să diagnosticați și să tratați imediat infecția, deoarece aceasta evoluează foarte rapid. Pacienții post-COVID-19 trebuie să fie conștienți de faptul că ar trebui să urmărească orice simptome suspecte și să contacteze imediat medicul ”, a spus Natarajan.

Imagistica, microscopia și analiza histopatologică a probelor biopsice sunt utilizate pentru a confirma diagnosticul clinic. RMN cu substanță de contrast poate ajuta la detectarea zonelor afectate și poate ghida intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului necrotic. Poate fi necesară debridarea repetată, iar cazurile mai severe pot necesita exenterația orbitală și îndepărtarea sinusurilor. În același timp, terapia antifungică agresivă trebuie începută cu promptitudine.

„Trebuie să conștientizăm cu toții, pacienții, medicii și oftalmologii cu privire la această amenințare devastatoare”, a spus Natarajan.

El a spus că este necesar să se educe pacienții cu privire la utilizarea măsurilor de precauție, cum ar fi igiena mâinilor și a mediului ambiant, evitarea contactului cu suprafețele murdare și purtarea măștilor pentru a evita respirația sporilor. Pacienții post-COVID care sunt tratați cu steroizi și pacienții cu diabet zaharat ar trebui să fie și mai atenți. Medicii, pe de altă parte, ar trebui să evite prescrierea de corticosteroizi, tocilizumab și antibiotice, dacă nu sunt strict necesare.

Deoarece mucormicoza implica ochiul, oftalmologii pot fi primii care văd semnele mucormicozei. Este important pentru ei să fie conștienți de această potențială infecție, luând-o în considerare în orice diagnostic diferențial și acționând prompt cu tratament medical și chirurgical. Întârzierile pot fi fatale pentru vedere și chiar viață ”, a spus Natarajan.

 

Sursa: www.healio.com