Maria Mesaros, Președintele Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, consideră că Ordinul nr. 74553/ 07.04.2020 este unul explicit. Se menționează că specialiștii trebuie să facă o analiză asupra stării de sănătate a pacientului și să recomande dacă este imperios necesară internarea sau nu. Înțeleg că aceasta presupune o măsură de prevenție pentru coronavirus, știind că pacienții cronici, în special cei cu diabet zaharat și complicații ale diabetului sunt cei mai expuși contactării virusului și chiar a nu face față acestuia, a declarat președintele FADR pentru portalul MedicalManager.ro.

Pe de altă parte, Maria Mesaros arată că foarte mulți dintre pacienții cu diabet zaharat cu complicații majore necesită aceste internări. Sper ca toți cei cu diabet să aibă cât mai mult grijă de sănătatea lor, acum, în aceste condiții mai mult ca până acum, respectând recomandările Ministerului Sănătății, ale specialiștilor lor, să ia cu regularitate tratamentul, să se testeze cât mai des pentru a ține glicemiile sub control. La cel mai mic semn de dezechilibru, să ia legătura urgent cu doctorul de familie și medicul diabetolog!, a tranmis Maria Mesaros.

Ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat și contrasemnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prevede că, “pe toată durata stării de urgență, sunt suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare cu paturi publice și private, precum și consultații și tratamente, care pot fi programate sau sunt programabile în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât și private”.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!