Din punct de vedere nutrițional, perioada Sărbătorilor de iarnă este o provocare pentru fiecare dintre noi. Dacă vorbim despre persoanele care suferă de diabet, lucrurile sunt mult mai serioase. Deși Sărbătorile de iarnă sunt despre familie, prieteni, regăsiri, împliniri și planuri de viitor, toate acestea se întâmplă doar în jurul meselor pline cu mâncare. Dacă nu suntem atenți, aproape că nu ne ridicăm bine de la o masă că ne și așezăm la alta.
“Toată lumea redescoperă cu mare mândrie bucătăria tradițională românească fără a renunța însă, nici la influențe asiatice, mediteraneene și altele. În această perioadă ne comportăm de parcă am avea un stomac mult mai mare decât de obicei, iar metabolismul nostru bazal ar fi cel puțin triplu”, avertizează Maria Martac, biolog, consultant în nutriție și Health Coach în cadrul Clinicii DigestMed.
Aceasta ține să reamintească pacienților care suferă de diabet să nu neglijeze recomandările medicului specialist, să se consulte cu acesta ce are voie să consume și în ce cantitate, să respecte aceste indicații, pentru ca sărbătorile să nu se transforme din bucurie în îngrijorare.
“Desigur că ne putem bucura de bunătăți chiar dacă suferim de diabet, cu condiția să fim conștienți că mai puțin înseamnă mai bine și că nu doar preparatele grase și dulci sunt delicioase. În această idee putem să preparăm sarmale din carne de pui sau curcan, la fel și piftia, salata boeuf să fie cu puțină carne slabă (de vacă sau curcan) și fără maioneză (putem încerca sosuri light cu lămâie si muștar). Friptura să fie o bucată rezonabilă de mușchi la grătar cu multe legume sau murături în saramură. Consider că putem renunța la restul de preparate pe baza de carne tocată și să alegem un peste sau o supă de legume ca și diversitate”, arată biologul Maria Martac într-un material pentru portalul DespreObezitate.ro.
Mai multă mișcare, mai puțin alcool!
Ea admite că nu este obligatoriu să îndepărtăm cozonacul de pe masa de Crăciun, dar compoziția acestuia poate suferi câteva modificări dietetice astfel încât să putem gusta câte o felie fără să avem mari probleme cu glicemia.
“Nu preparați toate mâncărurile doar pentru prima zi de Crăciun! Astfel nu veți fi obligați să le mâncați pe toate astfel ca să nu le aruncați. Sunt destule zile până la Noaptea dintre ani în care putem degusta toată gama de preparate. Moderația trebuie să fie cuvântul cheie și în acesta situație. Vizitele la prieteni sau familie pot fi o mare provocare. Aceleași mese îmbelșugate și aceleași invitații către consum peste orice senzație de sațietate.
“Nu mulțumesc, tocmai am mâncat, sunt plin”, sau o formulare asemănătoare ar putea să vă scutească de o criză de hiperglicemie sau digestivă”, sunt alte câteva sfaturi utile oferite de consultantul în nutriție în preajma Sărbătorilor.
Maria Martac arată că un mod potrivit de a compensa din cantitatea crescută de mâncare ar fi să facem mai multă mișcare, afară, departe de orice ispită culinară: plimbări în aer liber, puțin sport, jocuri cu copiii etc.
“Un mod rezonabil de a mânca fără exces este să alegem un preparat preferat pe care să îl consumăm cu plăcere fără să re-umplem farfuria. De exemplu, friptură cu legume și murături. Alegeți o porție rezonabilă, spre mică, pentru a nu vă simți foarte plin după masă. Alegeți în primul rând legumele, cât mai variate și apetisante: salate verzi, preparate la aburi sau de crudități“.
Specialistul Clinicii DigestMed atrage atenția și la consumul de alcool. “Specialiștii spun că, dacă faceți injecții cu insulină sau luați anumite medicamente (tablete) pentru diabet să fiți atenți, deoarece alcoolul poate să vă reducă glicemia, prin urmare crește riscul de a apărea un episod de hipoglicemie. Riscul de hipoglicemie apare și dacă consumați alcool pe stomacul gol. Indiferent dacă suferiți de diabet sau nu, după fiecare pahar de vin consumați unul de apă pentru hidratare. Nu beți sucuri de fructe (fresh-uri sau sucuri carbogazoase), pentru că acestea conțin foarte mult zahăr”, le recomandă Maria Martac pacienților cu diabet.
Carne slabă, legume multe și deserturi puține
Ca opțiuni dietetice pentru masa de Crăciun, Maria Martac enumeră:
- carnea slabă, de curcan sau pui și peștele gras pentru Omega 3
- o varietate cât mai mare de legume (dar atenție la cartofi!)
- deserturi în cantitate mică și cât mai dietetice
- nu renunțați la consumul moderat de cereale integrale, leguminoase, lactate fermentate, semințe și nuci.
“Tipul de carbohidrați consumați, și cantitatea lor, sunt repere foarte importante în dieta unui pacient cu diabet. În timpul digestiei carbohidrații simpli (zaharurile) și cei complecși (amidonul) se descompun în final în glucoză care se eliberează mai repede sau mai lent în sânge. Cât de repede are loc acest proces este important pentru a controla nivelurile de glucoză/insulină din sânge. De aceea o dietă corectă trebuie să conțină multe alimente bogate în fibre alimentare, solubile și insolubile. Acestea nu pot fi digerate de către organismul uman, dar moderează digestia și absorbția glucozei. Ca exemple avem leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut), cereale integrale, tărâțe, frunze verzi etc”, arată biologul Maria Martac.
“Săritul” peste o masă poate determina hipoglicemie
Potrivit acesteia, alimentele care conțin grăsimi mono și polinesaturate (bune) sunt de mare ajutor pentru dieta în diabet, ele controlând nivelurile de colesterol din sânge. Cele mai bune exemple sunt: avocado, migdale, nuci pecan, nuci românești, măsline și diferite tipuri de ulei presat la rece, de măsline, uleiul de arahide și uleiul de rapiță. Însă, nici aceste alimente nu trebuie consumate în exces, pe motiv ca sunt sănătoase deoarece toate grăsimile sunt bogate în calorii.
“Pe masa de sărbători nu trebuie să existe alimente procesate, snackuri, cipsuri sau orice alimente prăjite sau foarte sărate. Renunțați, pe cât posibil, la pâine, paste albe, orez, fructe foarte dulci, lactate integrale sau combinații cu fructe. Consumați cât mai puțină cafea iar dacă simțiți că sunteți obosit mai bine odihniți-vă, doar e perioada de relaxare. Alegeți apa, ceaiul neîndulcit, berea light si vinul alb sec în cantități mici. Pentru a evita deshidratarea trebuie consumată o cantitate de apă adaptată greutății corporale, tipului de activitate fizică făcută și temperaturii din mediu”, ne sfătuiește Maria Martac.
De asemenea, trebuie evitate, până la excludere, băuturile îndulcite (sucurile), băuturile energizante, berea neagră și vinurile foarte dulci, deserturile, ciocolata caldă, pireu-rile de fructe, slănina și mezelurile.
“Nu exagerați cu cantitatea de mâncare consumată la o masă, dar nici nu săriți peste ea. Orice pacient cu diabet știe cât de important este să își mențină în limite relativ constante nivelurile glicemiei. Săritul peste o masă poate determina hipoglicemie cu urmări neplăcute. Nu uitați: cel mai important lucru pe care îl putem oferi celor dragi este sănătatea noastră”, conchide Maria Martac.