Singurul sistem de eco-endoscopie creat de producătorul SonoScape a fost lansat de compania LIAMED în România, în premieră pentru Europa. Echipamentul este compus dintr-un ecograf de ultimă generație și un sistem de endoscopie flexibilă, ambele ale producatorului SonoScape și este disponibil la Spitalul Universitar de Urgență București.
Prima examinare eco-endoscopică realizată cu sistemul SonoScape a fost făcută pe 12 mai de o echipă multidisciplinară condusă de prof. dr. Lucian Negreanu, în cadrul secției de gastroenterologie. Intervenția a durat 30 de minute, timp în care medicii au identificat o o necroză la capul pancreatic al pacientului, afecțiune care nu este vizibilă și masurabilă la o simplă ecografie sau examen de computer tomograf.
„În derularea unei examinari eco-endoscopice, prima dată se introduce endoscopul radial pentru a vedea clar tractul, apoi se introduce endoscopul liniar pentru puncție (biopsie, prin cele 2 metode FNA sau FNB, rămane la alegerea medicului ce metoda să utilizeze pentru prelevarea de biopsie). Se merge cu endoscopul liniar până în duoden, unde se încearcă ecografierea lumenului pentru a capta imagini cu pancreasul, ficatul și vezica biliară”, a explicat conf. dr. Alexandru Constantinescu, medic specialist gastroenterolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București.
Ecograful SonoScape P60 din componența sistemului de eco-endoscopie deține funcția de doppler color, deosebit de importantă în ecografierea organelor anexate tubului digestiv. „Ca să avem o imagine ecografică bună, este necesar ca medicul să își ia puncte de reper endoscopic în stomac și duoden”, a mai explicat conf. dr. Alexandru Constantinescu.
O echipa de specialiști de la compania LIAMED a asistat la întreaga procedură pentru a asigura suportul tehnic.