Un material realizat de Dr. Melen Brînză, Centrul Comprehensiv de Diagnostic și Tratament Hemofilie, Institutul Clinic Fundeni.

 

INFORMAȚII GENERALE

 

DEFINIȚIE

COVID-19 este o infecție respiratorie cauzată de virusul SARS-CoV-2.

TRANSMITERE

Virusul se transmite în principal prin picături generate de strănut, tuse sau vorbit.

Se poate transmite și prin contactul cu suprafețele contaminate (virusul poate supraviețui ore, chiar zile, în funcție de material) și apoi prin atingerea feței, nasului, ochilor cu mâna respectivă.

SIMPTOME

Majoritatea (80%) sunt forme ușoare-medii; 20% sunt forme severe (necesită spitalizare) din care 4.7% sunt critici.

Cele mai frecvente simptome sunt:

● febra

● tuse seacă

● dificultăți în respirație (dispnee)

Mai rar pot apare junghi toracic, dureri musculare sau articulare, transpirații, cefalee, diaree, greață sau vărsături.

5% pot prezenta rinoree, obstrucție nazală, jenă la înghițit, strănut. Aceste simptome sunt mai degrabă cauzate de o răceală comună.

 

MĂSURI GENERALE DE PREVENȚIE

Igiena: spălarea mâinilor frecvent, cu apă și săpun, minim 20 secunde. Dacă nu e disponibil la acel moment, se poate folosi dezinfectant de mâini pe bază de alcool (concentrație >60%).

Igiena se va face după fiecare contact cu suprafețe posibil contaminate (locuri publice, mijloace de transport, spitale, toilete publice) sau cu alte persoane; înainte de masă, după suflarea nasului. Evitați să vă atingeți nasul, ochii, gura dacă nu sunteți dezinfectat pe mâini. Folosiți manșeta sau un șervețel dacă strănutați sau tușiți. După folosire aruncați șervețelul în locuri amenajate, apoi vă dezinfectați pe mâini.

Este recomandată dezinfecția suprafețelor/obiectelor din casă frecvent atinse: întrerupătoare, clanțe, clapeta WC, mese, telefoane, tastatură și mouse calculator, telecomandă, chiuvetă. Se poate folosi un dezinfectant pe bază de clor sau alcool.

Evitați apropierea sau contactul cu persoane bolnave; păstrați o distanță minimă de 1.8m; evitați spațiile publice (parcuri, magazine) și transportul în comun. Dacă sunteți bolnavi rămâneți în casă, pentru a evita contaminarea altor persoane. Folosiți masca (să acopere nasul și gura) dacă e nevoie să vă deplasați.

 

 

PACIENȚII CU HEMOFILIE

– Vor respecta aceleași recomandări generale de prevenție (igienizare și evitarea contactului). Vezi mai sus.

– În ceea ce privește concentratele plasmatice de factor, nu există riscul transmiterii coronavirusului deoarece procedurile de inactivare și eliminare virală sunt suficiente pentru distrugerea învelișului lipidic al virusului.

– În cazul în care este necesară deplasarea la centrul de hemofilie de care aparțineți pentru ridicarea tratamentului, luați legătura telefonic cu medicul curant pentru a vă planifica vizita la spital. Anunțați medicul dacă aveți simptome respiratorii.

– Evitați activitățile fizice intense, traumatismele, ridicarea de greutăți, pentru evitarea evenimentelor hemoragice care ar epuiza stocurile dumneavoastră de medicament și ar impune deplasări mai frecvente la spital.

– Centrul de hemofilie are datoria să se asigure să aibă stoc suficient de factor. Luați legătura telefonic pentru a vă asigura ca spitalul are în stoc medicamentul dumneavoastră înainte să plecați la drum.

– Dacă nu aveți posibilitatea deplasării la spital (lipsă mașină personală, anulare curse microbuz/tren), luați legătura cu un reprezentant al asociațiilor de pacienți pentru suport.

– Pacienții cu hemofilie nu au un risc mai mare de a dezvolta forme severe, decât dacă suferă și de alte boli asociate (boli cardiace, hipertensiune, boli pulmonare, hepatită cronică virală B sau C, HIV, diabet, neoplazii active). Unii pacienți cu inhibitori pot primi tratament imunosupresor (cortizon, imuran, endoxan) care pot spori riscul de infecții severe.

– Dacă necesitați ajutor în administrarea tratamentului intravenos, evitați deplasările în zone aglomerate (camere de gardă, spitale); e recomandat să apelați la îngrijiri la domiciliu (personal medical de proximitate). Se va purta mască și mănuși (de către ambele persoane) și se va face dezinfecția riguroasă înainte și după.

– Dacă aveți un episod hemoragic și aveți tratament suficient la domiciliu, luați legătura telefonic/e-mail cu medicul curant pentru ghidarea schemei de tratament. Evitați deplasarea la spital deoarece există riscul să nu fie posibilă internarea (lipsă locuri/secție în carantină).

– Pentru tratamentul durerilor se poate folosi Paracetamol (să nu se depășească doza maximă de 3 g/zi), deoarece acesta nu interferă cu răspunsul imun al organismului față de virus. În schimb se recomandă evitarea administrării de Ibuprofen și alte antiinflamatoare, deoarece acestea cresc riscul dezvoltării unor forme severe de COVID-19.

 

În cadrul Centrului Comprehensiv de Hemofilie Fundeni există personal medical disponibil 24/7 pentru consiliere telefonică și sfaturi medicale. Telefon 021/275.05.00 interior 2505.