“Fondurile economisite prin aplicarea unei terapii cost-eficiente la cât mai mulți pacienți se pot folosi pentru tratarea altor pacienți cu oricare altă terapie indicată profilului lor genetic” – aceasta a fost concluzia studiului prezentat de Prof. Dr. Robert Ancuceanu în cadrul dezbaterii profesionale Management Modern în Hematologie din 30 martie 2021.
Studiul recent realizat a analizat impactul bugetar al moleculelor inovatoare în prima linie de tratament al pacienților diagnosticați cu Leucemie Limfocitară Cronică, bazându-se pe o analiză cost – utilitate, în care au fost puse în balanță, pe de o parte costurile, iar pe de altă parte, impactul asupra vieții pacienților și a fost prezentat în cadrul celei mai recente dezbateri profesionale ”Management Modern în Hematologie: Leucemia limfocitară cronică în România”. Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.ro, Oameni și Companii, cu susținerea Abbvie România, programul este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România.
În România se estimează că undeva între 600 și 900 de pacienți sunt diagnosticați anual cu Leucemie Limfocitară Cronică. Studiul realizat a luat în calcul o cohortă de 320 de pacienți (reprezentând între 30% și 50% dintre pacienții diagnosticați în România, într-un an). Structura acestor pacienți, pe baza a ceea ce cunoaștem despre LLC, este reprezentată de aproximativ 60% bărbați și 40% femei.
În prezent, în România în tratamentul de primă linie al LLC avem mai multe opțiuni extraordinare: sunt opțiunile clasice, analogii purinici, dar avem și anticorpii monoclonali antiCT20 mai vechi sau de nouă generație, plus inhibitorii Bruton tirozin kinazei – BTK.
Studiul realizat de către prof. dr. Robert Ancuceanu a inclus costurile directe de tratament (costurile medicamentelor dar și costurile de administrare), dar și costul evenimentelor adverse, plus costurile legate de monitorizare pe durata tratamentului, cum ar fi de exemplu, hemoleucograme, analiza LTH, radiografii, CT-uri etc., pe baza costurilor-standard suportate de CNAS.
Intervenția analizata în studiu este reprezentată de Venetoclax în combinație cu Obinutuzumab și au fost utilizați principalii comparatori disponibili pe piața din România: Clorambucil în combinație cu Obinutuzumab, Fludarabina plus Ciclofosfamidă și Rituximab, Bendamustina în combinație cu Rituximab, Clorambucil în combinație cu Rituximab și inhibitorul BTK Ibrutinib ca monoterapie, precum și în asociere cu Obinutuzumab.
“Principalele concluzii pe care le putem extrage din desfășurarea acestui studiu sunt următoarele: În LLC, pentru prima linie de tratament, combinația Venetoclax plus Obinutuzumab s-a dovedit a fi cea mai cost-eficientă opțiune de tratament, care asigură aproape aceeași calitate a vieții la costuri de 2-3 ori mai mici. Alte combinatii inovatoare ofera aproape aceleasi beneficia dar la costuri de trei ori mai mari”, a declarat Prof. Dr. Robert Ancuceanu în cadrul dezbaterii profesionale organizate de portalul www.hematologie.ro în data de 30 martie 2021.
Dezbateri profesionale lunare, despre LLC
Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a debutat cu întâlnirea din 30 martie 2021 și va continua cu întâlniri lunare, până în iunie 2021. În cadrul întâlnirilor sunt discutate diverse teme, cum ar fi: soluţiile menite să îmbunătăţească povara şi managementul bolii pentru pacienţii cu LLC; rolul și cât de importanți sunt medicii specialişti în depistarea precoce a LLC şi cum pot ei facilita accesul pacienților la tratament; beneficiile terapiilor cu durată fixă pentru pacienţii diagnosticaţi cu LLC.