Asociația Națională a Hemofilicilor din România (ANHR) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0. au lansat Ghidul pacienților cu hemofilie în contextul pandemiei COVID-19.

Într-un limbaj simplificat, documentul vine cu o serie de recomandări și informații utile în sprijinul pacienților hemofilici atât în perioada pandemiei cu noul coronavirus, cât și dincolo de aceasta. Ghidul conține o secțiune largă de întrebări primite de la pacienți și aparținători, la care au răspuns Dr. Melen Brînză, Medic Specialist Hematologie (Institutul Clinic Fundeni), Ș.L. UMF București, Dr. Adriana Diaconu, Medic Primar Pediatrie și Oncologie-Hematologie Pediatrică (Șef Secție Pediatrie 1 Institutul Clinic Fundeni) și Ș.L. UMF Iași, Dr. Cristina Tărniceriu, Medic Primar Hematolog (Spitalul Sf. Spiridon din Iași și Coordonatorul Progamului Național de Hemofilie din Iași).

Printre temele tratate de acest Ghid se numără: Accesul la tratament în perioada pandemiei;    Experiența pacientului cu hemofilie în contextul actual; Răspunsurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate la întrebările pacienților; Proiectele prin care ANHR vine în sprijinul pacienților; Informații generale despre noul coronavirus și măsuri de protecție recomandate de Organizația Mondială a Sănătății; Linkuri utile pentru informarea corectă a pacienților cu hemofilie.

”Trăim parcă  vremuri ireale. Pandemia ne-a surprins și ne-a dat peste cap viețile tuturor. Comunitatea hemofilică din țara noastră trăiește cu teamă și cu nesiguranță în ceea ce privește asigurarea continuării tratamentului antihemofilic. Pacienții cu hemofilie trebuie să beneficieze de tot sprijinul de care au nevoie, să aibă acces la informație pentru a se proteja, dar și pentru a avea acces la tratament. Facem un apel și către autorități să nu uite de această categorie de bolnavi cronici și să le acorde susținerea necesară”, a declarat Nicolae Oniga, președinte, ANHR.

„Pacientul  2.0  este  o  platformă  creată  cu  scopul  de  a  oferi  informaţii  despre  sănătate,  verificate  medical  și  pe  limba  pacienţilor.  Dacă  ghidul  acesta  digital  va  ajuta  oamenii  să  ajungă  mai  repede  sau  mai  ușor  la  diagnostic, tratament sau sprijin în încercarea lor, este tot ce ne-am putea dori”, spune Lucian Ioniţă, co-fondator Pacientul 2.0.

 

Ghidul poate fi descărcat AICI