Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate și una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate, la nivel global. Impactul socio-economic al acestei afecțiuni este impresionant: aproximativ 30% dintre pacienții care suferă un AVC mor în primele 30 de zile, iar 30% dintre supraviețuitori devin dependenți de îngrijirea familiei.
AVC-ul se produce atunci când sistemul nervos central (SNC) nu mai este alimentat cu sânge. Complicatiile AVC-ului, cum ar fi deficitul motor, tulburările de sensibilitate, ataxia, tulburările de memorie sau chiar epilepsia post-AVC, schimbă radical modul de viață al pacientului și al familiei acestuia.
Cea mai simplă modalitate de a evalua leziunile cerebrale în urma unui AVC ischemic este efectuarea unei electroencefalograme (EEG) care permite explorarea activității electrice a creierului.
Celulele nervoase (neuronii) comunică între ele prin impulsuri electrice, iar EEG-ul este utilizat pentru a detecta modificări asociate acestei activități. Cu ajutorul unor electrozi plasați pe scalp, undele cerebrale rezultate din activitatea neuronilor sunt amplificate și apar sub forma unui grafic pe calculator, permițând stocarea înregistrării și printarea pe hârtie a traseului. Electroencefalografia este una dintre cele mai actuale și complexe tehnici de explorare a creierului, cu o largă aplicabilitate în neurologie, psihiatrie, terapie intensivă, neurochirurgie și neurofiziologie.
EEG-ul oferă rezultate imediate
EEG este o procedură medicală noninvazivă și nedureroasă pentru pacient și este la îndemâna medicilor, având în vedere că văd rezultatul în timp real. În plus, dispozitivele EEG sunt foarte accesibile pentru că sunt portabile.
Electroencefalograful Neuron-Spectrum-65 este topul de gamă din seria nouă de dispozitive EEG produse de Neurosoft și poate fi utilizat ca aparat upgradabil PSG având gama completă de canale.
Unitatea este portabilă și permite conectare/deconectare rapidă. Are canale DC pentru transferul datelor pe Neuron-Spectrum.NET printr-o titrare CPAP.
NEURON- SPECTRUM-AM este un dispozitiv de înregistrare EEG/PSG compact, ce încorporează cele mai avansate tehnologii de achiziție, stocare și transfer wireless a înregistrărilor electroencefalografice. Este un dispozitiv cu 21 canale EEG în concordanță cu sistemul internațional 10-20. Acesta poate fi folosit ca sistem PSG portabil, având gama completă de canale poligrafice pentru înregistrare PSG în concordanță cu reglementările AASM cât și pentru examinările EEG de rutină. Pentru captarea semnalului EEG aparatul permite conectarea caștilor EEG standard cât și a electrozilor. Neuron-spectrum-AM poate fi folosit ca aparat de înregistrare autonom. Totodată, dispozitivul poate fi utilizat și făra cardul de memorie. În acest caz, poate transmite datele obținute la un computer prin interfața Wi-Fi, pe durata înregistrării.
Echipamente de ultimă generație pentru reabilitarea neuromotorie
După producerea unui accident vascular cerebral, medicul și pacientul au ca obiective comune recuperarea deficitului neurologic și prevenirea recidivei. Altfel spus, recurgem la terapia de recuperare medicală (fizio și kinetoterapie).
ArmMotus M2 este un robot integrat de neuroreabilitare a membrelor superioare, care oferă posibilitatea executării a patru moduri de antrenament: activ, pasiv, asistat, rezistiv.
Modurile de antrenament trebuie să asigure recuperarea celor 7 etape (bazate pe abordarea Bruunstrom) ale procesului de neuroreabilitare, după producerea unui AVC.
Scopul terapeutic este creșterea mobilității articulare, îmbunătățirea gamei de mișcare (ROM), creșterea gradului de control al mișcării, sporirea forței și a rezistentei musculare, dezvoltarea abilităților cognitive și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea calității vieții pacientului.
Un alt dispozitiv la fel de eficient în recuperarea neuromotorie este EsoGLOVE , un sistem de reabilitare a mâinii, care permite pacienților cu afecțiuni neurologice să efectueze antrenamente repetitive. Sistemul EsoGLOVE asistă terapeuții în activitatea lor zilnică, contribuind semnificativ la: creșterea intensității exercitiilor, cresterea duratei de desfășurare a antrenamentului, diminuarea gradului de supraveghere a pacientului. Softul specializat pune la dispozitia terapeutului o gamă largă de exerciții, astfel încât acesta să aibă posibilitatea să efectueze un program de reabilitare personalizat, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte. EsoGLOVE permite efectuarea exercițiilor cu mișcare pasivă continuă precum și a exercițiilor asistate activ, acompaniate de reprezentări grafice 3D, în timp real.
În țara noastră, toate aceste produse pentru recuperarea neuromotorie sunt comercializate de compania LIAMED. Pe site-ul www.liamed.ro gasiti o gama largă de echipamente medicale destinate specialităților neurologie și kinetoterapie, atât de necesare pentru diagnosticarea și recuperarea pacienților cu afecțiuni neurologice. De 22 de ani pe piața din România, LIAMED are un portofoliu de peste 15.000 de clienți, de la cabinete medicale individuale până la cele mai mari spitale din țară.