Nicio polemică, stat acasă, biserici goale de Paște
Procesul de relaxare a restricțiilor în Austria a început imediat după Paștele Catolic, de săptămâna trecută, sărbătoare care nu a fost marcată de polemici între autorități, ca în România, în privința ritualurilor religioase. ”De Paștele Catolic, cetățenii austrieci au stat acasă. Bisericile au fost goale și nu a existat vreo polemică pe această temă. Majoritatea și-a petrecut Sărbătorile alături de cei pe care îi iubesc cel mai mult, adică de familia restrânsă”, a mai povestit co-fondatorul Rețelei de Solidaritate.
Numărul de persoane vindecate crește regulat în Austria
Chestionat în legătură cu impactul primei etape de relaxare, asupra situației medicale generale, Dr. Sorin Popescu a spus că ”un feedback relevant este prematur, abia am trecut de Paștele Catolic, iar rezultatele se vor putea evalua după aproximativ două săptămâni”. ”Ce vă pot spune însă este că numărul de persoane vindecate crește regulat, iar numărul de persoane spitalizate scade. Numărul de persoane aflate la terapie intensivă pare să rămână constant, momentan. Numărul de testări crește constant, atingând acum peste 18.000 de teste, la un million de locuitori (de 4-5 ori mai mult, decât în România), ceea ce explică faptul că numărul cazurilor raportate în Austria este aproape dublu, decât în România, la o populație cu 50% mai redusă”, a mai explicat medicul.
Revenirea în Austria: plan foarte bine elaborat, cetățeni disciplinați
Potrivit relatării lui Sorin Popescu, ”cancelarul Austriei a avut un plan foarte bine elaborat, care a și contribuit la o scădere drastică a cazurilor de răspândire într-un timp relativ scurt”.
”Trebuie să menționez faptul că Guvernul nu a interzis însă plimbările, ieșitul la aer curat, împreună cu membrii familiei, cum se întamplă în România, la ora actuală. Pentru început, au rămas deschise doar supermarket-urile, farmaciile, benzinăriile, drogheriile sau pet shop-urile. Cetățenii au fost deosebit de disciplinați, evident că au existat și cazuri de amenzi, dar într-un număr foarte redus. Pensionarii au fost invitați să meargă la magazine alimentare, între orele 7.40 – 9.00 dimineața (un orar special, dedicat nu numai lor, ci și persoanelor cu imunitate scăzută sau cu boli cronice). Supermarket-urile distribuie gratuit măști, la intrare au amplasat puncte de dezinfectare a mâinilor și panouri de protecție la casierii. Accesul în transportul în comun se poate efectua doar purtând mască, însă aruncând o privire în tramvaie sau trenuri, vezi că acestea sunt aproape goale. Lumea stă acasă. Totoadată, sunt interzise vizitele familiale sau la prieteni”, a mai povestit doctorul.
Grădinile publice deschise, muzeele – la mijlocul lui mai, cinematografele – închise până la toamnă, pregătiri pentru redeschiderea școlilor
La ora actuală, potrivit lui Sorin Popescu, rata de răspândire (24 cazuri) este de sub 0,6% pe zi, ceea ce conduce la relaxările care au intrat deja în vigoare. Și anume: restaurantele pot asigura atât delivery, cât și ridicarea mâncării direct de la sediul lor. S-au deschis magazinele cu o suprafață mai mică de 400 mp, magazinele de bricolaj și construcții, bineînțeles, cu regulile de distanțare în vigoare. S-au deschis grădinile publice (gen Schoenbrunn, Belvedere), care facilitează plimbările în aer liber, muzeele se vor deschide la mijlocul lunii mai, însă cinematografele vor rămâne închise, până la toamnă. Totodată, s-au anulat absolut toate festivalurile, până la sfârșitul lunii august.
Momentan, se discută despre modul de deschidere a școlilor, undeva la începutul, respectiv mijlocul lunii mai. Primii care vor începe sunt cei de clasa a 12-a, în ideea să poată da bacalaureatul. Urmează și alte clase.
Se preconizează ca, la mijlocul lunii mai, să deschidă și gastronomia – restaurantele și barurile. Spre sfârșitul lunii mai, vor deschide și hotelurile, pensiunile. Primele vor fi însă self-catering apartments. Hotelurile vor avea alte reguli, mult mai stricte.
Ce este reteauadesolidaritate.com
O bibliotecă online, cu acces gratuit, o inițiativă a unor ”oameni buni”, după cum se prezintă pe site, care are aproximativ vârsta crizei (aproximativ două luni) și care a început ”ca un schimb de experință și s-a transformat, ulterior, într-un schimb de documente, care au rezultat din această experiență, astfel încât, spre exemplu, să nu se repete și în România greșelile pe care le-au făcut alții, la începutul crizei. Pe partea de sănătate, prin intermediul specialiștilor, Rețeaua încearcă să facă un transfer de know-how între sistemele din Vest și din Est, de la medic la medic, de la un sistem sanitar la altul.