Pacienții cu boli neurologice merită să ia în considerare o protecție sporită, având în vedere că vaccinarea reprezintă singura metodă de luptă eficientă cu infecția, în opinia Dr. Ioana Mîndruță, Medic primar Neurologie, Spitalul Universitar de Urgență București, Șef de Lucrări – UMF ”Carol Davila” și coordonator în Programul Național de Epilepsie, Rezistență la Tratament și Boli Rare.
”Dincolo de această convingere generală, la nivel individual, toate deciziile pe care le luăm pentru sănătate sunt marcate de un raport risc-beneficiu, care trebuie evaluat, în contextul fiecărui pacient în parte. Cred că pacienții cu risc vascular înalt sunt, în general, cei mai vulnerabili la efectele bolii și ei ar trebui să se gândească primii să se protejeze prin vaccinare”, a explicat Dr. Mîndruță pentru cititorii platformei NeuroMedicina.ro.
Liste de așteptare cu pacienți cu crize grave, frecvente, deteriorative, în pandemie
La întrebarea referitoare la modul în care afectează infecția cu Covid-19 pacienții care suferă de epilepsie, neurologul a răspuns că nu a observat efecte semnificative ale bolii asupra acestor pacienți: ”În general, cei care nu au boala controlată, e posibil să sufere mai multe crize legate de statusul febril sau de privarea de somn, în relație cu tulburările respiratorii sau alte efecte ale bolii. Carantinarea și accesul restricționat la medicii specialiști sau chiar la medicul de familie au avut, uneori, consecințe neplăcute pentru pacienții care depindeau de controale periodice, pentru obținerea medicației sau pentru ajustările necesare. Finanțarea intermitentă a Programului Național pentru Epilepsie, Rezistență la tratament și blocarea internărilor în secția de neurologie, în anumite perioade de recrudescență a infecțiilor, au determinat acumularea pe lista de așteptare a unui număr sporit de pacienți cu crize grave, frecvente, deteriorative”.
Efectele pandemiei asupra medicilor
”A fost un an în care am învățat din mers cum să diagnosticăm și să tratăm o boală complet nouă, ce complicații pot apărea și ce interacțiuni cu alte boli există. Am învățat cum să organizăm rapid și să respectăm circuite și cum să ne adaptăm activitatea și gândirea, în funcție de reguli care se schimbă de la o zi la alta. Am învățat să ne îmbrăcăm și să ne dezbracăm de echipamentele de protecție, să rămânem eficienți în examinarea pacienților noștri, deși purtăm straturi peste straturi de echipamente protectoare. Am învățat să comunicăm cu familii îngrozite, cu care avem contact doar telefonic, de cele mai multe ori. Am învățat să ne controlăm emoțiile și oboseala, la un nivel inimaginabil anterior”, a descris reputatul medic efectele pandemiei.
Tratamente și tehnologii inovative
În ceea ce privește tratamentele și tehnologiile inovative, folosite în acest context, în domeniul medicinei neurologice, Dr. Ioana Mîndruță a vorbit despre trombolizele și trombectomiile efectuate la pacienți tineri, care, aparent, nu aveau factori de risc semnificativi pentru boala vasculară cerebrală și care au fost aduși în urgență pentru accidente vasculare grave și s-au dovedit COVID pozitivi. ”Nu este neapărat o tehnologie inovatoare, dar reprezintă o experiență net îmbogățită, în contextul actual”, a precizat specialistul neurolog.