Mortalitatea evitabilă va crește în România, din cauza crizei de coronavirus, iar impactul negativ pe evoluția bolilor cronice va fi major. Este verdictul senatorului Adrian Wiener, membru al Comisiei de Sănătate și de profesie medic.

”Teama mea este că actuala criză epidemiologică, determinată de COVID-19 va crește, prin ‘efect de masă’, mortalitatea evitabilă, determinată de povara de boală comună din România. Din păcate, monitorizarea bolilor cronice: diabetul zaharat, patologia vasculară, screening-ul și depistarea precoce în zona medicinei oncologice, patologia respiratorie, este deja deficitară. Bineînțeles, rezultatul net, cuantificat în spitalizări evitabile, decompensări, chiar creșterea ratei deceselor cauzate de aceste boli va fi, poate, aparentă în câteva săptămâni sau luni, dar dezechilibrul în acordarea asistenței medicale ambulatorii va fi evident”, a declarat senatorul, chestionat de MedicalManager.ro, în legătură cu efectele ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat și contrasemnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta prevede că, “pe toată durata stării de urgență, sunt suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare cu paturi publice și private, precum și consultații și tratamente, care pot fi programate sau sunt programabile în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât și private”.

”Sigur că riscurile medicinei de rutină, riscurile de infectare cu SARS-CoV-2, în circuitele medicale firești, cele existente înaintea pandemiei, sunt semnificative și că o parte din această asistență medicală se poate face prin telemonitorizare, dar este evident că impactul negativ pe evoluția bolilor cronice va fi major. Sper ca, pe viitor, medicina ambulatorie să fie în parte dezvoltată și în zona telemedicinei, chiar și în afara episodului pandemic. Cu toții vom avea de câștigat”, a mai spus dr. Adrian Wiener.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!