Viața în focarul de coronavirus Suceava este ”sinistră”, după ce ”situația a ieșit de sub control”, în opinia dr. Maricela Cobuz, deputat de Suceava și membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

Chiar și așa însă, Cobuz spune că demisia sau concediul de odihnă nu ar trebui să fie o variantă de luat în calcul pentru medicii de care acum este atâta nevoie în prima linie a frontului și care, ”dacă sunt sănătoși, ar trebui să meargă să-și facă meseria, bine echipați și testați”.

”Din punctul meu de vedere, situația de la Suceava a ieșit de sub control. Sunt prea multe cadre medicale infectate, peste 180, iar alți medici încă mai așteaptă rezultatul testului, care întârzie să apară, deși sunt teste făcute în urmă cu o săptămână. Ca medic și deputat în Comisia pentru sănătate și familie, văd astfel situația: aș testa rapid întregul personal din spital și aș apela la colegi medici din alte județe testați negativ, care ar putea să ajute Suceava, în astfel de momente. Aș fi adus la Suceava un expert care să asigure testarea aici. Nu e în regulă să trimiți probe la Iași sau București. Suceava este centru universitar și ar face față cu brio. Bineînțeles, fiecare medic trebuie să fie echipat corespunzător și să i se asigure o cazare separat, astfel încât să nu-i infecteze pe cei din familie”, a arătat deputatul de Suceava, pentru Medicalmanager.ro.

 

”E îngrozitor să fii însărcinată în Suceava, în această perioadă. Nu ai unde să naști!”

”O parte din măsurile luate după crearea focarului au fost cele corecte, iar aici mă refer la faptul că au fost aduse echipamente, combinezoane, măști, mănuși etc., dar o altă parte din măsurile luate nu au fost cele mai bune, iar aici mă refer la transformarea unui spital județean de urgență  în spital Covid. S-a închis Maternitatea, nivel III, care era singura de acest fel din zona de Nord-Est a țării, cu Terapie Intensivă neonatală, secție de prematuri, cu peste 300 de nașteri în fiecare lună. E îngrozitor să fii însărcinată în Suceava, în această perioadă. Nu ai unde să naști, iar, dacă naști un copil cu probleme, celelalte maternități (Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung etc.) sunt nivel II, fără experiență în terapia intensivă a nou născutului. Am dat acest exemplu, deoarece eu sunt pediatru în Maternitatea din Suceava. Am suspendat însă activitatea în spital, încă de la începutul mandatului de deputat. Chiar este greu și se nasc suficienți copii cu probleme, mai exact, unul din zece. Dar putem extinde și pentru alte secții, de exemplu, neurologie -asigurau tratamentul trombolitic în AVC trombotice, sau chirurgia intervențională, la pacienții cu IMA etc. Ce vor face ceilalti pacienți, care au alte urgențe și nu sunt covid pozitivi?”, a mai explicat dr. Cobuz.

Pentru colegii săi de breaslă, aceasta a avut un mesaj special: ”Ca medic nu mi-aș da niciodată demisia, nici nu aș lua concediu, chiar în această perioadă, când este nevoie de noi, în prima linie! Aș lucra doar dacă testul ar fi negativ și echipată corespunzător. Despre colegii medici care au luat alte decizii, nu pot însă să știu exact în ce context. Dacă sunt medici care au și boli cronice (diabet, cancer sau boli autoimune) înțeleg, dar, dacă sunt sănătoși, ar trebui să meargă să-și facă meseria, bine echipați și testați.”                                 

Ca măsuri de precauție, în această perioadă, deputatul spune că a consumat multe fructe și legume, a băut ceaiuri și a luat vitamina C. ”Și soțul este medic și asteaptă încă rezultatul testului, dat în urmă cu o săptămână. Suntem izolați la domiciliu. Viața într-un oraș izolat este puțin sinistră. Stăm la geam și privim natura, citim mai mult, încercăm să ne adaptăm…. Ne gândim ca vin Sărbătorile…, avem speranța că cei infectați se vor vindeca. Avem credință și asta contează cel mai mult”, a mai spus Maricela Cobuz.

 

MedicalManager este o platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!