Efectele ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat, ce prevede că, “pe toată durata stării de urgență, sunt suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare cu paturi publice și private, precum și consultații și tratamente, care pot fi programate sau sunt programabile în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât și private”, sunt benefice, în opinia dr. Maricela Cobuz, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.
”Din punctul meu de vedere, era necesară o astfel de măsură pe toată perioada stării de urgență, tocmai pentru a evita răspândirea virusului în rândul pacienților care sunt cei mai vulnerabili. Astfel, pacienții cronici, care au un tratament anterior, pot urma același tratament și să țină legătura cu medicul de familie sau medicul specialist, cel mai bine, telefonic. Intervențiile chirurgicale care nu constituie urgențe pot fi reprogramate și este o altă măsură luată tot în interesul pacientului. Pentru că o intervenție chirurgicală, oricât de mică, supune organismul la efortul refacerii postchirurgicale, iar efectul sau beneficiul operației ( la rece), în contextul pandemiei, poate să nu fie cel scontat. Bineînțeles că fac excepție urgențele, adică intervențiile care salvează viața, iar amânarea nu poate fi luată în calcul. Aceste măsuri trebuie respectate deopotrivă în mediu spitalicesc/ ambulatoriu, de stat și privat”, a declarat deputatul PSD, pentru Medical Manager.ro.
Telemedicina face diferența
”Printr-o comunicare clară medic-pacient, nu ar trebui să existe probleme legate de acordarea asistenței medicale, la pacientul cronic. Medicii de familie pot efectua telefonic consultațiile, rețetele pot fi transmise online, folosind baza de date existentă (ultima rețetă sau scrisoare medicală a pacientului cronic, care există în calculator raportată). Practic, vorbim de telemedicină. Ar trebui ca televiziunile să prezinte aceste aspecte mai des, pentru a liniști pacienții. Să menționeze clar că medicii de familie au obligația de a afișa numerele de telefon, la care să poată fi contactați. Casele de Asigurari să le trimită medicilor de familie, în format electronic, rețetele pacienților de pe liste, acele rețete care erau prescrise de medicii specialiști. Dacă există rigoare și respect față de pacient, iar acesta este bine informat, repet, inclusiv, prin intermediul televiziunilor, pacienții nu vor avea de suferit”, a adăugat medicul.
Cu ocazia “Zilei Mondiale a Sănătății”, care a fost pe 7 aprilie, aceasta a ținut să le ureze tuturor românilor multă sănătate și “La mulți ani!” medicilor din prima linie, în lupta cu pandemia.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.
MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!