„Cu siguranță trăim vremuri dificile și de neimaginat pentru mulți dintre noi. Fie că suferim fizic ca urmare a unei boli fie că suferim din punct de vedere psihologic din cauza atâtor interdicții, suntem sub o formă sau alta complesiți de ceea ce se intamplă. Dar boala m-a învățat să nu renunț, ci să găsesc mereu modalități de rezolvare a multor provocari ce vin în viață”, spune Daniel Andrei, Președintele Asociației Române de Hemofilie.
Acesta spune că, din punctul său de vedere, prevederile Ordinului MS nr. 74553 / 07.04.2020 reprezintă un obstacol mental pentru cei aflați în postura de a oferi suport medical. “În privința hemofiliei, sper și vreau să cred că se înțelege caracterul de urgență al fiecărei sângerări, mici sau mari. Fie că vorbim de tratamentul luat ca urmare a profilaxiei recomandate de medic, fie că vorbim de intervenția punctuală necesară (sângerare sau intervenție chirurgicală), tratamentul trebuie acordat fără a se face alte compromisuri”, a declarat Daniel Andrei pentru MedicalManager.ro.
Hemofilia este o tulburare de sângerare caracterizată prin lipsa factorilor de coagulare VIII sau IX sau a factorului vonWillebrand pentru cei care suferă de această boală. Dacă nu se tratează, bolnavii se confruntă cu hemoragii interne, sângerări la nivelul încheieturilor şi muşchilor. Aceste sângerări pot avea un impact dramatic asupra pacienților.
“Observ că se fac eforturi mari pentru a se preveni răspândirea covid 19, dar rămân cu certitudinea că atenția autorităților și a sistemului de sănătate ca întreg să fie îndreptată într-un mod consistent, chiar și în aceste vremuri tulburi, și către pacienții cu hemofilie”, afirmă Președintele Asociației Române de Hemofilie.
Pentru a rămâne proactivi la nivelul comunității persoanelor cu hemofilie și boala vonWillebrand, prevăzând parcă anumite provocări ce vor fi în această perioadă, pe 7 aprilie Asociația Română de Hemofilie a organizat videoconferința cu tema “Comunitatea învinge împreună – de vorbă cu medici specialiști”.
Au participat, pe calea dialogului virtual, Prof. Univ. Dr. Margit Șerban, Dr. Melen Branză, Dr. Delia Mihailov și Dr. Adina Trăilă. A fost un prilej de oportunitate ca, de Ziua Mondială a Sănătății, să se faciliteze un dialog între medicii de a cele mai importante centre de tratament pentru hemofilie și pacienți.
“Cu toții încercăm să facem față provocărilor apărute odată cu apariția pandemiei globale și a situației de urgență decretată și în țara noastră. Discuțiile au avut în prim plan contextul epidemiologic, eventualele provocări privitoare la obținerea tratamentului, a cantității și a perioadei de timp pentru care se acordă și anumite recomandări oferite de specialiști”, a concluzionat Daniel Andrei.
Precizările DSU
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, săptămâna trecută, cu o serie de precizări referitoare la Ordinului MS nr. 74553 / 07.04.2020: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.