Obiectivele tratamentului sunt de a ameliora și a inversa simptomele acromegaliei. Acest lucru se va face prin normalizarea producției de hormoni de creștere și de IGF-1 si reducerea efectelor tumorilor pituitare asupra țesuturilor înconjurătoare.

Alegerea tipurilor de tratament în acromegalie depind de cauza acesteia. Pentru majoritatea cazurilor provocate de adenoame hipofizare, tratamentul include intervenția chirurgicală, tratament medicamentos și radioterapie. Deseori este necesară o combinație între aceste terapii pentru ca boala sa intre în remisie (revenirea la nivelurile normale de hormon de creștere și IGF-1).

Tratamentul de intenție folosit pentru majoritatea persoanelor care au un nivel excesiv de hormon de creștere, indiferent de cauză, este cel chirurgical. Prin intermediul operației, acromegalia intră in remisie la multe dintre persoane (care de obcei, nu mai au nevoie de niciun tratament).

Intervenția chirurgicală este cea de hipofizectomie transsfenoidala care constă in eliminarea tumorii prin intermediul sinusurilor nazale cu incizie în interiorul nasului.

Daca este realizată cu succes, această operație are două avantaje: se imbunătățesc rapid simptomele provocate de presiunea tumorii asupra țesuturilor adiacente și se normalizează nivelurile hormonilor de creștere și IGF-1. Totuși unele persoane vor avea nevoie de terapie de substituție hormonală tot restul vieții.

Analiza IGF-1, a hormonului de creștere, sau a ambelor, se repetă la intervale regulate de timp pentru a se monitoriza eficiența tratamentului. Radioterapia este indicată pentru adenoamele care nu vor fi tratate prin operație și tratament medicamentos, dar și în cazul persoanelor care nu pot suporta o intervenție chirurgicală din cauza altor probleme medicale.

Tratamentele cu radiații sunt de două feluri: cu fascicul extern și stereotactic. Tratamentele externe sunt mai simple, dar acționeaza mai greu, efectul acestora apare după o medie de 7 ani. În cazul radioterapiei stereotactice nivelurile hormonului de creștere și a IGF-1 se normalizează după aproximativ 18 luni. Mulți pacienți urmează radioterapie asociată cu tratamentul medicamentos.

La aproximativ 60% dintre persoanele care fac radioterapie, este afectată în mod permanent funcția hipofizară. Aceste persoane trebuie să utilizeze tratament de substituție hormonală pentru tot restul vieții lor. Unele studii au constatat legatura dintre radioterapie și dezvoltarea altor tumori.