Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România lansează un program dedicat pacienților cronici care traverseaza o perioada de depresie. Programul va cuprinde mai multe grupuri de suport psihologic online coordonate de psihologi cu mare experiență. Traversăm o perioadă dificilă pentru toți și pentru pacienții cronici, pentru unii este greu să iasă din casă, pentru alții să meargă la medic și au nevoie de suport psihologic.

Participarea pacienților este gratuită în limita numărului maxim pe care îl putem gestiona și anume 4 grupuri de câte 10 persoane. Grupurile vor fi organizate online pe platforma Zoom.

Grupurile vor fi organizate în perioada următoare succesiv sau simultan în funcție de numărul de înscrieri.

Un grup va cuprinde maximum 10 participanți. Vom avea 3 psihologi pentru grupuri, ei fiind coordonați de Cătălina Constantin, psiholog cu mare experiență în terapia cu pacienții cu afecțiuni cronice, ea fiind și Președinte al unei organizații de pacienți (Asociația Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă-membră COPAC).

O ședință de suport psihologic va dura maxim 105 minute și va fi organizată o data pe săptămână. Ședințele aceluiași grup de suport vor fi organizate pe durata a două luni (8 întâlniri pentru fiecare participant).

Grupurile își propun să:

  • Sprijine pacienții cu diferite afecțiuni cronice în gestionarea bolii, din perspectiva poverii emoționale, având în vedere impactul generat de pandemia de COVID-19,
  • Creeze o coeziune de grup în rândul pacienților cu afecțiuni cronice care să favorizeze dinamica de grup
  • Faciliteze împărtășirea experiențelor de viață, respectiv de boală în vederea transformării suferințelor în resurse și experiente de invatare care sa resemnifice situatia intr-una mai adaptata si sa creeze sentimentul de utilitate si valoare: experienta mea poate sa ajute, toata suferinta nu este in zadar,
  • crearea unei relatii terapeutice între terapeut si membrii grupului.

Temele sunt orientative si vor fi adaptate fiecărui grup în funcție de nevoile persoanelor înscrise.

PSIHOTERAPEUȚI

Cătălina Constantin

A organizat și oferit grupuri săptămânale de terapie pentru pacienții cu TB-MDR timp de 3 ani București în cadrul Crucii Roșii, a oferit terapie de grup pacientilor cu adicții timp de 9 ani in vadrul clinicilor Psymotion, apoi The Mind,  a oferit timp de 6 ani terapie de grup pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat în Institutul de Pneumologie Marius Nasta, la Centrul Național de Consiliere pentru Renunțare la Fumat.

 Monica Ghiță

Are experiență în terapia de grup: timp de 3 ani a participat ca terapeut la gruprurile de terapie organizate pentru pacienții cu afecțiuni psihiatrice din cadrul spitalului de psihiatrie de a Palazu, județul Constanța, a organizat și ținut săptămânal, vreme de 3 ani grupuri de terapie cu pacienții cu tuberculoză din județul Constanța, a organizat si condus grupuri de terapie pentru copii și adolescenț bolnavi cu TB din spitalul de pneumologie din Palazu.

Florentina Lică

A oferit terapie de grup pacienților cu TB-MDR din București în cadrul Crucii Roșii, timp de 3 ani a oferit săptămânal terapie de grup pacienților cu TB din București în Institutul de Pneumologie Marius Nasta, din 2006 ofera terapie de grup pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat în Institutul de Pneumologie Marius Nasta, la Centrul Național de Consiliere pentru Renunțare la Fumat.

 

Sursa: www.copac.ro