Metode organizatorice de prevenție a aparției infecției cu covid-19 în rândul pacienților cu diabet

Conf. Dr. Bogdan Timar, Decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit în cadrul în cadrul webinarului RoDiabet “Ora Pacientului”, desfășurat pe 28 mai, despre metodele organizatorice implementate în România pentru prevenția aparției infecției cu covid-19 în rândul pacienților cu diabet zaharat.

“Aceste măsuri organizatorice pleacă de la premisa care este deja cunoscută, aceea de a sta acasă, în special în perioada de acum, dar și în perioada anterioară. Statul acasă este deosebit de important, inclusiv în această perioadă în care, cu toate că măsurile de distanțare socială au fost relaxate, pericolul nu a trecut. Deși situația epidemiologică este mai bună față de cea de acum o lună de zile, pericolul încă există, ceea ce înseamnă că prevenția și distanțarea fizică și uneori chiar și distanțarea socială, sunt deosebit de importante pentru noi toți în general și cu atât mai importante pentru pacienții cu diabet”, a menționat profesorul timișorean.

 

„Măsurile de distanțare fizică și socială sunt cu adevărat cheia prevenției”

În opinia acestuia, pacienții cu diabet au, din nefericire, un risc de prognostic mai puțin bun, dacă infecția apare. “Riscul de infectare este aproximativ același, poate doar puțin mai crescut în rândul pacienților cu diabet; cu toate acestea prognosticul COVID-19, odată ce apare la o persoană cu diabet, este mai puțin bun devenind astfel evident că în rândul acestor pacienți este foarte important să prevenim apariția infecției. Aceste măsuri de distanțare fizică și socială sunt cu adevărat cheia prevenției! Iar demonstrația acestei afirmații apare prin însăși evoluția pandemiei în țara noastră, unde măsurile de prevenție epidemiologică au fost luate precoce și au fost mai eficiente în comparație cu alte țări, precum China, Italia sau Spania. De altfel, cu siguranță, experiența acestor țări ne-a inspirat pe noi, ca populație să fim mai complianți la măsurile de prevenție precum și pe cei care guvernează țara noastră, de a iniția prompt și precoce aceste măsuri”, consideră Conf. Dr. Bogdan Timar.

Acesta menționează că, dintre măsurile legislative care au fost adoptate rapid și care au avut un impact deosebit de bun, cea mai importantă a fost posibilitatea de a oferi consultații la distanță. “Această metodă de consult la distanță și astfel de reducere a riscului epidemiologic la pacienții care au beneficiat de ea a fost posibilă deoarece legiuitorul, încă din stadiile precoce ale apariției epidemiei, a decis să permită oferirea acestui serviciu pentru pacienții a căror stare medicală nu impune, pentru moment, prezența lor fizică în cabinetul de consultații. Beneficiile pe care le aduce deplasarea la cabinet contrabalansează, în această perioadă specială, dezavantajele care pot fi date de această consultație la distanță. Știm cu toții că telemedicina, ca entitate, există de când au apărut telecomunicațiile, iar această metodă poate să depășească o serie de bariere, cum erau înainte barierele legate de timp. Practic, pacientul poate primi sfaturi de la medic fără a fi necesară deplasarea la cabinetul medical. Acum, și-a dovedit importanța tocmai prin posibilitatea de a primi sfaturi de la distanță, din siguranța propriului cămin, fără a se expune riscului de contaminare”, a explicat decanul Facultății de Medicină a UMF Timișoara.

Conf. Dr. Bogdan Timar admite că toate aceste avantaje, legate de timp, de eficacitate și de siguranță, pot fi uneori și contrabalansate, deoarece o consultație la distanță nu are, din punct de vedere medical, aceeași calitate cu o consultație clasică, realizată într-o manieră fizică. “Este evident că lipsește interacțiunea directă cu pacientul, chiar dacă avem o interacțiune imediată prin videoconferință, de exemplu. Există desigur imposibilitatea efectuării unor manevre de diagnostic sau terapeutice dar, cu toate acestea, expunerea la un risc crescut de contaminare, este în acest moment contrabalansat de avantajele telemedicinei, în rândul acelei categorii de pacienții la care manevrele înainte menționate nu sunt imperios necesare înfăptuirii actului medical”.

 

„Sistemele de telemedicină oferă un prognostic mai bun în ceea ce privește riscul epidemiologic”

Potrivit Conf. Dr. Bogdan Timar, în România, o primă facilitare a implementării soluțiilor de telemedicină a fost dată de legiferarea și posibilitatea acordării acestor sfaturi și consultații medicale la distanță. Un alt aspect de o importanță majoră a fost posibilitatea acordării rețetelor, atât de necesare pacienților cu diabet, fără necesitatea validării cu cardul de sănătate. “În această perioadă nu a fost necesară validarea cu cardul de sănătate a rețetelor emise și a consultațiilor efectuate. Contează foarte mult, atât pentru posibilitatea acordării rețetelor la distanță, cât și pentru minimizarea riscului epidemiologic în cadrul consultației clasice, deoarece cardul de sănătate poate fi un vector de transmitere a virusului. A mai existat și încă există posibilitatea de a transmite rețeta de la distanță, adică pacientul contactează medicul curant printr-un mijloc de telecomunicație, telefon sau videoconferință, iar după o evaluare a stării de sănătate, specialistul îi oferă o serie de sfaturi medicale. Apoi, în urma consultației poate să emită rețeta, pe care o poate trimite fie prin email fie prin diverse aplicații de telecomunicație. Mai mult decât atât, dacă pacientul nu are acces la asemenea mijloace de comunicație, i se poate comunica seria, numărul rețetei și codul de parafă al medicului prescriptor, acestea fiind suficiente pentru ridicarea medicației de la farmacie. Astfel, pacientul poate intra în posesia rețetei fără a fi nevoit să se deplaseze la spital sau la cabinetul medical”.

Conf. Dr. Bogdan Timar arată că există multe exemple în țară de grupuri organizate de voluntari care, acolo unde existau persoane vulnerabile, sau care nu aveau pe nimeni, se duceau și le aduceau rețeta de la farmacie cu medicația necesară.

“Sistemele de telemedicină augmentează siguranța pacientului și oferă un prognostic mai bun în ceea ce privește riscul epidemiologic, iar eu sunt convins că aceste consultații oferite la distanță, rețetele care au putut fi transmise la distanță, lipsa necesității semnării cu cardul de sănătate, alături de celelalte măsuri de distanțare socială, au avut o contribuție semnificativ la rezultatele bune din țara noastră pe care le putem vedea astăzi. Este de menționat, întotdeauna, că aceste mijloace de consultație la distanță, mijloacele de preluare a rețetei și ale medicamentației sunt valabile și pot fi folosite doar în anumite situații medicale. Trebuie întotdeauna avut grijă ca în cazul unei urgențe medicale, care evident nu poate fi tratată la distanță, pacientului să i se ofere cele mai bune condiții de siguranță epidemiologică atunci când se prezintă la cabinet sau la spital, minimizând astfel riscul de infectare. Există exemple, chiar la Timișoara, unde s-au implementat circuite epidemiologice unidirecționale pentru pacienții cu diabet, circuite care împiedică ca pacienții să se întâlnească între ei și astfel se reduce riscul de contaminare”, a concluzionat Conf. Dr. Bogdan Timar.

 

Webinarul RoDiabet Ora Pacientului este parte a campaniei de educație și informare dezvoltată de Oameni și Companii prin portalul RoDiabet, cu susținerea partenerului Novo Nordisk și cu implicarea a 13 asociații de pacienți cu diabet din România. Întâlnirea de pe 28 mai a reunit specialiști diabetologi recunoscuți și reprezentanți ai pacienților invitați să prezinte impactul pe care pandemia Covid -19 l-a avut asupra vieții lor.

Webinarul organizat pe 28 mai a fost prima întâlnire de acest tip implementată de portalul RoDiabet, dar va continua cu webinarii lunare. Fiecare ediție va fi dedicată unei anumite teme și va pune în fața pacienților specialiști recunoscuți, pregătiți să răspundă întrebărilor persoanelor cu diabet. Mai multe detalii despre campania Diabet și Covid -19 puteți citi pe pagina dedicată: www.rodiabet.ro/covid-19/.