Cea de-a cincea întâlnire a Comitetului Științific Cunoașterea și Recunoașterea Sclerodermiei, eveniment realizat cu sprijinul Boehringer Ingelheim, a avut loc pe 22 noiembrie, online. Proiectul de comunicare publică şi profesională de cunoaştere şi recunoaştere a sclerodermiei sistemice constă în 6 întâlniri ale comitetului ştiintific şi 6 dezbateri video din seria “Ora pacientului cu sclerodermie”.
Preşedinte al Comitetului Ştiinţific Prof. Dr. Simona Rednic a fost gazda acestei întâlniri, alături de Prof. Dr. Codrina Ancuța, care a prezentat Centrul EUSTAR 162: experința locală cu pacienți cu sclerodermie sistemică, Iași, Spitalul Clinic Recuperare, Clinica Reumatologie 2.
Centru EUSTAR 162 este un centru de tradiție, funcționează din 2008, inițial a fost afliat Clinicii 1 Reumatologie – Spitalul Clinic Recuperare Iași, iar din 2013 este afiliat secției clinice Reumatologie 2 și este coordonat de Prof. Dr. Codrina Ancuța alături de 6 membri: Dr. C. Pomîrleanu, Dr. L. Petrariu, Dr. G. Strugariu. Dr. C. Bran, Dr. R. Paiu și Dr. A. Jitariu.
„În clinică avem trei teme de cercetare care sunt active, actualmente implicate cu doctorat, Arteroscleroza precoce accelerată în sclerodermie, modificările Holter ECG în sclerodermie și inteligența artificială în managementul scelrodermiei, suntem și centru de training în capilaroscopie. În baza de date avem 98 de pacienți dar în perioada pandemiei doar 47 au fost activi la vizite, majoritatea de sex feminin cu o varstă medie de peste 50 de ani cu o vechime a bolii de peste 6 ani, cu toate ca avem și pacienți cu un istoric de peste 20 de ani sub observația noastră, majoritatea din mediul urban cu scelrodermie sistemică difuză”, a menționat Prof. Dr. Codrina Ancuța.
Au fost prezentate o serie de protocoale: protocolul de explorare respioratorie BPI vs HTAP, protocolul de explorare Musculo- scheletată și vasculopatia periferică digitală precum și alte manifestări sistemice și situații speciale din centrul EUSTAR 162.
Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.