Cercetătorii de la Sanford Burnham Prebys, California, SUA, au descoperit o nouă sursă de celule stem în imediata apropiere a ficatului, care ar putea ajuta la tratarea persoanelor ce trăiesc cu sindromul Alagille, o afecțiune genetică rară, incurabilă, în care căile biliare ale ficatului sunt absente, aceasta ducând la leziuni hepatice severe și moarte. Constatările, publicate recent în revista Hepatology, au implicații biomedicale extinse pentru sindromul Alagille și pentru bolile hepatice în general, inclusiv pentru cancer.

Suntem conștienți de puterea regenerativă a ficatului de mult timp, dar existența și natura celulelor stem hepatice rămâne un subiect intens dezbătut”, spune autorul principal Duc Dong, Dr. Prof. asociat în cadrul Programului de Genetică Umană la Sanford Burnham Prebys.

Noul studiu sugerează că motivul pentru care aceste celule au fost atât de greu de găsit poate fi acela că cercetătorii au căutat în locul greșit. „Celulele stem pe care le-am găsit se situează imediat în afara ficatului, nu în interiorul acestuia, ceea ce ar fi putut face descoperirea lor dificilă”, adaugă Dong. „Credem că aceste celule stem ale ficatului de tipul «outside the box» acționează mai mult ca niște rezerve, călătorind în ficat doar atunci când toate celelalte opțiuni sunt epuizate. Este nevoie doar de câteva dintre aceste celule pentru a intra în ficat și pentru a se multiplica, astfel repopulând toate celulele pierdute în condiții de boală”.

Peste 4.000 de bebeluși în fiecare an se nasc cu sindrom Alagille, sindrom cauzat de o mutație ce împiedică formarea celulelor conductelor de a se forma în ficat. În timp ce sindromul se poate vindeca, rareori, în mod natural și în timp ce există tratamente pentru gestionarea simptomelor, boala rămâne incurabilă, având o rată de mortalitate de 75% până la sfârșitul adolescenței pentru cei care nu beneficiază de transplant de ficat.

„L-am sprijinit pe Dr. Dong de ani de zile și considerăm că munca pe care el și echipa sa au depus-o până acum pentru a găsi o soluție în vindecarea de această boală este extraordinară”, spune Cher Borkdirectorul executiv al Alagille Syndrome Alliance„Speranța poate fi dificil de găsit pentru familiile care se confruntă cu orice boală incurabilă, iar descoperirile de acest fel le redă speranța familiilor ale căror vieți sunt dominate de această afecțiune.”

Folosind peștele-zebră, care are multe dintre aceleași gene și căi celulare ca oamenii, echipa de cercetare a lui Dong a reușit să creeze un model al sindromului Alagille prin dezactivarea selectivă a genelor asociate cu sindromul Alagille. Aceste gene codifică mesagerii chimici de pe calea Notch, un sistem de semnalizare găsit la majoritatea animalelor, implicat în dezvoltarea embrionară și întreținerea celulelor adulte.

„Lucrarea noastră sugerează că există potențial de regenerare hepatică la pacienții cu Alagille, dar, deoarece această cale de semnalizare a suferit mutații, celulele regenerative nu reușesc să se maturizeze complet în celule ale conductelor hepatice funcționale”, spune Dong.

În alte studii pe animale, echipa a arătat că, restaurând genetic această cale de semnalizare, celulele regenerative s-ar putea remobiliza pentru a forma conducte hepatice, restabilind funcția ficatului și îmbunătățind supraviețuirea. Cercetătorii își folosesc acum descoperirea pentru a dezvolta noi terapii pentru sindromul Alagille.

„Am arătat nu doar că regenerarea este posibilă la modelele sindromului Alagille, ci, important, cum poate fi îmbunătățită”, spune Dong. ”Aceste celule-lipsă ale conductelor hepatice se pot regenera dacă se restabilește calea Jagged/Notch, iar laboratorul nostru a dezvoltat primul medicament care poate stimula această cale.” În timp ce noul medicament necesită studii suplimentare pentru a avansa în studiile clinice, echipa a constatat deja că acesta ar putea spori regenerarea și supraviețuirea la modelele animale și poate stimula calea Notch în celule pacienților cu Alagille. Aceste rezultate vor fi publicate în studii separate.

 

Sursa: medicalxpress.com