În decembrie 2020 au devenit disponibilie vaccinurile, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, împotriva virusului Covid-19. Medicii din toată lumea au spus că este un pas important pentru a pune capăt pandemiei care a provocat 400.000 de decese și a îmbolnavit milioane de oameni.
Există însă multe întrebări cu privire la vaccin din partea celor ce suferă de boli de sânge, cum este hemofilia sau alte tulburări de sânge.
Vaccinul COVID-19 este sigur pentru persoanele care suferă de tulburări de sângerare?
Nu există contraindicații pentru vaccinarea acestor persoane nici cu Pfizer-BioNTech, nici cu vaccinul Moderna. Terapia de toleranță imună, tratamentul pentru hepatita C și HIV și alte afecțiuni care necesită utilizarea medicamentelor imunosupresoare, de asemenea, nu împiedică o persoană să primească vaccinul pentru COVID-19.
Au prioritate pentru administrarea vaccinului cei ce suferă de boli ale sângelui?
Nu, persoanele cu tulburări de sângerare nu prezintă un risc mai mare de a contracta COVID-19 sau de a dezvolta o formă severă a bolii, deci nu sunt considerate un grup prioritar pentru vaccinare. Cu toate acestea, un argument pentru încurajarea vaccinării în comunitatea celor cu tulburări de sângerare este că persoanele care au COVID-19 pot dezvolta uneori cheaguri de sânge care necesită tratament cu diluanți de sânge și acest tratament ar trebui gestionat cu atenție dacă cineva are și o tulburare de sângerare.
Persoanele cu tulburări de sângerare trebuie să urmeze un protocol special atunci când se vaccinează?
Dacă este posibil, trebuie utilizat cel mai mic ac (calibru 25-27) pentru administrarea vaccinului intramuscular. Cu toate acestea, utilizarea unui ac alternativ nu este întotdeauna posibilă, deoarece unele vaccinuri trebuie administrate utilizând combinația ac-seringă.
Presiunea trebuie aplicată pe loc timp de cel puțin 10 minute după injectare pentru a reduce sângerarea și umflarea. În plus, se recomandă verificarea zonei de injectare timp de două până la patru ore după vaccinare, pentru a se asigura că nu există hematom întârziat. Disconfortul la braț pentru una sau două zile după injectare este normal, cu excepția cazului în care se agravează și este însoțit de umflături.
Dacă apar reacții alergice la vaccin (febră, căldură, roșeață, erupții cutanate mâncărime, dificultăți de respirație sau umflături ale feței sau limbii) trebuie contactat imediat medicul. Pacienții cu antecedente de reacții alergice la concentrate extinse de factor de coagulare a timpului de înjumătățire care conțin polietilen glicol (PEG) ar trebui să discute alegerea vaccinului cu medicul lor, deoarece unele vaccinuri conțin PEG.
Pacienții cu hemofilie ar trebui să își facă injecție cu factor de coagulare înainte de a se vaccina?
Da, dacă cineva are hemofilie severă sau moderată, vaccinul trebuie administrat după o injecție cu factor VIII (FVIII) sau cu factor IX (FIX). Dar pentru pacienții cu un nivel FVIII sau FIX bazal peste 10%, nu sunt necesare precauții hemostatice. Pacienții tratați cu emicizumab (cu sau fără inhibitor) pot fi vaccinați prin injecție intramusculară în orice moment, fără precauții hemostatice și fără a primi o doză de FVIII.
Există măsuri de precauție speciale pentru persoanele cu boala von Willebrand?
În funcție de nivelurile de activitate ale cofactorului ristocetin al factorului von Willebrand (VWF) de bază (RiCof), pacienții cu boala von Willebrand de tip 1 sau 2 (VWD) ar trebui să utilizeze terapii, cum ar fi DDAVP sau acid tranexamic. Pacienților cu VWD de tip 3 li se va administra o injecție care conține VWF.
Toate persoanele cu tulburări rare de sângerare (inclusiv cele cu trombocitopenie și/sau tulburări ale funcției trombocitelor) trebuie vaccinate. Pacienților tratați cu anticoagulante trebuie să li se efectueze testarea timpului de protrombină în termen de 72 de ore înainte de injectare pentru a determina raportul internațional normalizat (INR), iar dacă rezultatele sunt stabile și se încadrează în domeniul terapeutic, acestea pot fi vaccinate intramuscular.
Material preluat și tradus de pe: https://hemaware.org/research-treatment