Pneumonia lipoidă sau pneumonia lipidică este o boală rară care apare atunci când uleiul sau grăsimea intră în plămâni. Lipoid înseamnă legătură cu grăsime.

Simptomele sunt similare cu cele ale unor forme mai frecvente de pneumonie și includ tuse, febră ridicată și lipsa respirației. Pneumonia lipoidă poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt nespecifice.

Odihna și medicatia la domiciliu vor fi suficiente pentru a trata unele cazuri de pneumonie lipoidă, dar cazurile severe pot necesita tratament la spital. Medicii tratează majoritatea cazurilor de pneumonie lipoidă cu corticosteroizi, care reduc inflamația în plămâni.

 

Ce este diferit?

Pneumonia este o boală pulmonară gravă. Cauza majorității cazurilor de pneumonie este o infecție bacteriană, virală sau fungică, care provoacă inflamarea sacului de aer al plămânilor.

Cu toate acestea, cauza pneumoniei lipoide este grăsimea, care intră în plămâni, provocând simptome similare cu cele ale altor forme de pneumonie.

Dacă nu este prezentă și o infecție bacteriană, antibioticele nu vor fi eficiente în tratarea pneumoniei lipoide. De obicei, medicii folosesc corticosteroizi pentru a trata boala. Sistemul imunitar combate boala și creează inflamații în plămâni. Corticosteroizii funcționează prin suprimarea sistemului imunitar pentru a reduce inflamația.

 

Cauze

Pneumonia lipoidă este reacția organismului la grăsime în sacul de aer al plămânilor. Sacii de aer se inflamează, ceea ce îi determină să se umple cu lichid. Inflamația face mai greu respirația. Există două forme de pneumonie lipoidă: exogenă și endogenă. Un caz exogen de pneumonie este unul care are o cauză externă, în timp ce un caz endogen are o cauză internă.

 

Pneumonia lipoidă exogenă

Pneumonia lipoidă exogenă apare atunci când particulele de grăsime intră în plămâni din afara corpului. De obicei, grăsimea ajunge în corp prin gură sau nas.

Cauzele pneumoniei lipoide exogene includ:

  • folosirea țigaretelor electronice (e-țigarete)
  • respirația produselor pe bază de ulei
  • inhalarea uleiului

Țigările electronice

În 2019, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat cinci persoane care au dezvoltat pneumonie lipoidă după ce au folosit țigări electronice. Țigările electronice conțineau ulei de marijuana. Indivizii au inhalat uleiul în plămâni și a dus la o pneumonie lipoidă.

Respirația produselor pe bază de ulei

Respirația produselor pe bază de ulei este o altă cauză a pneumoniei lipoide exogene. Produsele pe bază de ulei la locul de muncă reprezintă un risc pentru sănătate dacă o persoană le inhalează. Utilizarea unei măști pentru față și asigurarea faptului că zona de lucru rămâne bine ventilată poate reduce riscul.

Aspirarea uleiului 

Inhalarea uleiului este o practică în medicina alternativă. O persoană tine ulei în gură cu scopul de a îmbunătăți sănătatea dentară. Un studiu din 2015 a constatat că inhalarea uleiului a fost cauza a două cazuri de pneumonie lipoidă. O parte din ulei a intrat în plămâni și a dus la inflamații.

Alte cauze

Majoritatea cazurilor au o legătură cu produse sau acțiuni specifice. Un studiu din 2013 a raportat o femeie care s-a prezentat cu pneumonie lipoidă după ce i-a aplicat ulei bebelușului pe interiorul nasului timp de câțiva ani. Un studiu din 2012 a descoperit că un pompier a dezvoltat pneumonie după aspiratia de parafină lichidă.

 

Pneumonia lipoidă endogenă

Pneumonia lipoidă endogenă, numită și pneumonie de colesterol, este mai puțin frecventă decât pneumonia lipoidă exogenă. Se dezvoltă atunci când grăsimea din corp se acumulează în plămâni.

Această grăsime poate apărea ca nodul atunci când o persoană face o tomografie. Prin excizia și examinarea nodulului, un medic poate diagnostica o pneumonie lipoidă.

Cauza este probabil  un blocaj în plămâni care are ca rezultat inflamația, iar organismul crează prea mult colesterol ca răspuns. Colesterolul se descompune și se acumulează în sacii de aer din plămâni.

 

Simptome

Simptomele pneumoniei lipoide sunt similare cu cele ale unor forme mai frecvente de pneumonie. Ele includ:

  • o tuse persistentă
  • frisoane
  • dureri în piept
  • scurtarea respirației
  • febră

La persoanele care dezvoltă pneumonie lipoidă după utilizarea e-țigărilor, simptomele pot include, de asemenea, vărsături, greață și dureri de stomac.

Boala poate progresa încet pe măsură ce grăsimea se acumulează în plămâni. O persoană poate întâmpina dificultăți de respirație înainte de apariția altor simptome.

 

Diagnostic

Pneumonia lipoidă este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale altor forme de pneumonie. Din acest motiv, este ușor să ratați complet sau să diagnosticați incorect.

Este posibil ca o persoană să nu obțină un diagnostic corect până la începerea tratamentului. Scanările sau operațiile pot dezvălui inflamații sau particule de grăsime în plămâni.

Medicii folosesc adesea un tomograf pentru a diagnostica orice afecțiune pulmonară gravă. Folosesc raze X pentru a vedea în interiorul plămânilor și pentru a oferi o imagine concludenta.

Este posibilă diagnosticarea greșită a pneumoniei lipoide endogene ca și cancer pulmonar. Acumularea de grăsime în plămâni poate apărea ca un chist sau nodul pe un tomograf.

Un medic poate avea nevoie de mai multe informații despre mediul de viață sau comportamentul recent pentru a pune un diagnostic. Dacă o persoană a aspirat ulei în plămâni, aceasta poate fi cauza pneumoniei.

 

Factori de risc

Persoanele cu anumite condiții de sănătate pot avea un risc mai mare de pneumonie lipoidă endogenă. De exemplu, cercetătorii au sugerat că limfomul Hodgkin și artrita reumatoidă au legături cu boala. Prin urmare, informațiile despre afecțiunile medicale existente pot ajuta un medic să diagnostice pneumonie lipoidă.

 

Tratament

Dacă o persoană are o stare de sănătate precară, pneumonia poate fi mai gravă. Persoana poate avea nevoie de tratament în spital.

Deoarece pneumonia lipoidă este atât de rară, nu există linii directoare convenite pentru tratament. Tratamentul include corticosteroizi pentru a reduce inflamația. În unele cazuri, o persoană poate dezvolta o infecție pulmonară. Cel mai frecvent tratament pentru acest lucru este antibioticul.

Medicii au folosit spălarea plămânilor  – o metodă de îndepărtare fizică a grăsimilor din plămâni – pentru a trata pneumonia lipoidă. Procedura utilizează un anestezic general și implică clătirea repetată a plămânilor cu o soluție salină sterilă. Procesul este complet atunci când soluția salină iese din plămân limpede și fără particule de grăsime.

De obicei, o persoană trebuie să primească tratament pentru un singur plămân la un moment dat, cu cel puțin 2 săptămâni între tratamente. Această perioadă de așteptare oferă timp pulmonar pentru vindecare, care ajută la respirația în timpul tratamentului celui de-al doilea plămân.

Odată ce poate ieși din spital, o persoană se poate recupera acasă. De obicei, vor trebui să continue administrarea de medicamente, adesea corticosteroizi. Odihna este importantă pentru a vă recupera complet din pneumonie.

 

Perspective

Pneumonia poate fi gravă, în special pentru adulții în vârstă sau pentru persoanele cu condiții de sănătate precare. Boala poate avea complicații, cum ar fi abcese pulmonare sau pleurezie. Odihna din abundență va ajuta o persoană să se refacă.

Unii oameni se vor simți mai bine într-o săptămână, dar pentru alții, poate dura mai mult. Majoritatea oamenilor ar trebui să se recupereze  în decurs de o lună, dar unii pot continua să se simtă obosiți după ce simptomele au dispărut.

Pneumonia lipoidă este o boală rară, cu un corp limitat de cercetare. Drept urmare, există puține informații despre câți oameni se îmbolnăvesc și se recuperează. Cu toate acestea, cele din studiile de caz despre care am discutat mai ales, s-au recuperat din boală după tratamentul în spital.

 

Rezumat

Pneumonia lipoidă este o afecțiune foarte rară și există două tipuri principale exogenă și endogenă .

Cele mai multe cazuri au o legătură cu aspiratia de ulei sau produse pe bază de ulei. Această expunere poate fi la locul de muncă sau poate apărea din cauza folosirii uleiurilor în nas sau gură. Utilizarea țigărilor electronice cu uleiuri aromate poate prezenta un risc.

Severitatea simptomelor variază în funcție de indivizi, dar persoanele cu simptome severe necesită, de obicei, tratament în spital. Deși nu există linii directoare convenite pentru tratament, corticosteroizii sunt în general eficienți.

Cele mai multe studii de caz la persoane cu pneumonie lipoidă au raportat că s-au recuperat complet.

 

 

Material preluat integral și tradus de pe www.medicalnewstoday.com.