Sindromul Guillain-Barré este o tulburare neurologică rară, gravă. Este o boală autoimună, care afectează sistemul nervos periferic și poate duce la slăbiciune și paralizie, care poate dura luni sau ani.

Sindromul Guillain-Barré (GBS) apare adesea după o infecție respiratorie sau gastroenterită, mai cunoscută sub numele de toxiinfecție alimentare. Simptomele apar în câteva zile sau săptămâni după infecție. În cazuri rare, GBS poate urma unei vaccinări.

În Statele Unite, aproximativ 1 din 100.000 de persoane dezvoltă GBS în fiecare an. Experții nu știu de ce această boală apare la unii oameni și la alții nu. Nu este moștenită sau contagioasă. Acest articol explorează simptomele, cauzele, diagnosticul și tratamentul GBS. De asemenea, analizează posibilele legături cu vaccinările.

 

Ce este sindromul Guillain-Barré?

GBS este o boală autoimună gravă, rară, care afectează sistemul nervos periferic.

O boală autoimună determină sistemul imunitar să atace și să distrugă anumite grupuri de celule sănătoase. În cazul GBS, atacă tecile de mielină ale nervilor periferici.

Tecile de mielină acoperă axonii nervilor. Mielina ajută aceste extensii lungi și subțiri ale celulelor nervoase să transmită mesaje. În unele cazuri, GBS atacă și axonii înșiși.

Leziunile împiedică nervii să trimită anumite informații, cum ar fi senzațiile de atingere, către măduva spinării și creier. Acest lucru provoacă o senzație de amorțeală. În plus, creierul și măduva spinării nu mai pot transmite semnale înapoi către corp, ceea ce duce la slăbiciune musculară.

Oricine dezvoltă senzații de furnicături inexplicabile și slăbiciune ar trebui să primească asistență medicală cât mai curând posibil.

 

Tipuri de GBS

GBS poate lua mai multe forme.

Poliradiculoneuropatia demielinizantă inflamatorie acută este cel mai frecvent tip de GBS în S.U.A. De obicei, slăbiciunea începe în partea inferioară a corpului și urcă treptat în sus pentru a afecta alte zone.

Sindromul Miller Fisher este o boală neurologică dobândită și o variantă a GBS. Reprezintă aproximativ 5–10% a cazurilor de GBS în S.U.A. Această boală poate duce la probleme cu mersul și echilibrul. Afectează mușchii ochilor și reflexele tendinoase.

O altă formă rară de GBS este neuropatia axonală motorie acută, care provoacă slăbiciune bruscă a membrelor și uneori dificultăți de respirație. Poate implica nervii capului. O formă similară de GBS este neuropatia axonală acută motor-senzorială, care începe cu modificări senzoriale, cum ar fi furnicături sau amorțeală.

Unele tipuri de GBS încep mai lent și implică simptome continue. În polineuropatia demielinizantă inflamatorie cronică, perioadele de slăbiciune reapar pe mai mulți ani. În neuropatia motorie multifocală, slăbiciunea afectează mai mulți mușchi dintr-o zonă specifică a unuia sau ambelor brațe sau picioare.

 

Simptome

Simptomele GBS apar adesea în decurs de 3 săptămâni de la o infecție. De obicei, încep cu furnicături și slăbiciune la picioare și mâini sau dureri de picioare sau spate. Copiii pot avea dificultăți la mers.

Slăbiciunea începe uneori în partea superioară a corpului, dar de obicei începe în partea inferioară a picioarelor și se extinde în sus. În unele cazuri, este posibil să nu se răspândească dincolo de picioare.

Dacă slăbiciunea se extinde dincolo de picioare, o persoană poate dezvolta:

  • slăbiciune pe ambele părți ale corpului
  • respiratie dificila
  • slăbiciune musculară în brațe
  • paralizie a întregului corp

Simptomele se pot agrava în câteva ore, zile sau săptămâni. În 9 din 10 cazuri, simptomele sunt mai grave în a treia săptămână. După 4 săptămâni, este puțin probabil ca slăbiciunea să se agraveze.

Pe lângă slăbiciune musculară și furnicături, modificările nervoase pot duce la:

  • probleme de vedere, din cauza slăbiciunii mușchilor oculari
  • dificultăți de a vorbi, de a mesteca și de a înghiți
  • durere severă, mai ales noaptea
  • probleme de coordonare
  • modificări ale ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale
  • probleme cu digestia și controlul vezicii urinare

Oricine are aceste simptome are nevoie de asistență medicală urgentă. În unele cazuri, oamenii își pierd capacitatea de utilizare a mușchilor, ducând la paralizie. Și problemele de respirație și modificările cardiovasculare pot pune viața în pericol.

GBS poate avea și efecte emoționale. Adaptarea la paralizia rapidă și nevoia de ajutor pot fi îngrijorătoare.

După 4 săptămâni, când simptomele au atins apogeul, acestea rămân stabile pentru un timp, iar nervii se vindecă treptat.

 

Cauze

Cauzele exacte ale GBS sunt încă neclare, dar apare adesea după o infecție. În cazuri rare, oamenii au experimentat-o ​​după o vaccinare. Poate afecta pe oricine, dar cei cu vârsta peste 50 de ani par să aibă un risc mai mare.

O teorie este că infecțiile virale și bacteriene modifică modul în care sistemul imunitar reacționează la nervii periferici. Acest lucru duce la identificarea greșită a mielinei și a axonilor de către sistemul imunitar ca substanțe străine și țintirea acestora.

 

Există vreo legătură cu vaccinul?

În iulie 2021, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a avertizat că poate exista un risc crescut de a dezvolta GBS în cele 42 de zile după un vaccin Johnson & Johnson (Janssen) anti-COVID-19. Acesta a fost administrat sub autorizație de utilizare de urgență de la FDA.

However, instances of GBS following this vaccine are rare. By July 12, healthcare staff had administered approximately 12.5 millionTrusted Source doses of the vaccine, and there were reports of about 100 cases of GBS.

Cu toate acestea, cazurile de GBS în urma acestui vaccin sunt rare. Până la 12 iulie, personalul medical administrase aproximativ 12,5 milioane de doze de vaccin și s-au raportat aproximativ 100 de cazuri de GBS.

Poate exista o legătură istorică între vaccinare și GBS. În 1976, a existat o mică creștere a riscului de a dezvolta GBS în urma vaccinării împotriva gripei porcine. Cu toate acestea, creșterea a fost de doar 1 caz la 100.000.

Experții au analizat o posibilă legătură între GBS și vaccinurile gripale, dar rezultatele au variat. Cel mult, pot exista cu 1-2 cazuri mai multe decât de obicei la un milion de doze ale acestor vaccinuri, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

 

Diagnostic

GBS poate fi dificil de diagnosticat, mai ales în fazele sale primare. Simptomele variază și pot semăna cu simptomele altor afecțiuni neurologice.

Un medic va lua în considerare:

  • dacă slăbiciunea afectează ambele părți ale corpului c
  • ât de repede au apărut simptomele
  • ordinea în care au apărut

Ei pot recomanda, de asemenea, următoarele teste:

  • un examen de conducere nervoasă, care poate arăta dacă semnalele nervoase sunt lente
  • electromiografie, uneori numită EMG, care testează funcția nervoasă din fibrele musculare
  • o puncție lombară, care implică îndepărtarea unei probe de lichid cefalorahidian pentru testare

 

Tratament

În prezent, nu există un tratament pentru GBS, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea acestuia.

O abordare este terapia cu imunoglobuline, care implică primirea de anticorpi de la un donator pe cale intravenoasă, printr-un IV. Acest lucru poate ajuta la reducerea răspunsului autoimun.

O altă abordare este schimbul de plasmă, care implică îndepărtarea sângelui și trimiterea acestuia printr-o mașină care separă plasma de celulele sanguine. Acest lucru elimină unii dintre anticorpii care atacă celulele sănătoase și permite organismului să-și regenereze plasma.

Aceste două metode sunt la fel de eficiente, atâta timp cât o persoană le primește în decurs de 2 săptămâni. Utilizarea ambelor tratamente nu pare să îmbunătățească rezultatul.

Când simptomele sunt severe, o persoană poate avea nevoie de ajutor pentru respirație, de un monitor cardiac și de ajutor pentru prevenirea pătrunderii salivei sau alimentelor în căile respiratorii.

În timpul recuperării, lipsa mișcării poate duce la complicații, cum ar fi cheaguri de sânge. Primirea de anticoagulanți injectabili poate ajuta la prevenirea acestui lucru. Un terapeut fizic poate ajuta, de asemenea.

Mai târziu, un plan de reabilitare poate include terapie fizică și alte tipuri de terapie pentru a reface forța și a restabili mobilitatea și alte funcții. O persoană poate beneficia și de consiliere, deoarece GBS poate afecta bunăstarea mentală și emoțională.

Unele cercetări au sugerat că injecțiile cu corticosteroizi pot ajuta la reducerea răspunsului imunitar dăunător, dar în prezent nu există suficiente dovezi pentru a susține acest lucru.

 

Concluzii

GBS este o boală neurologică gravă rară. Este o afecțiune autoimună care poate apărea după anumite infecții. Simptomele includ furnicături și slăbiciune musculară. 

 În cele mai multe cazuri, leziunile nervoase de la GBS se agravează rapid timp de 2-3 săptămâni și încetează să se agraveze după 4 săptămâni. Unii oameni suferă de paralizie, dar majoritatea se recuperează în 6-12 luni.

Iată câteva date despre simptomele și recuperarea la Institutul Național de Boli Neurologice și AVC :

  1. La 4 săptămâni, slăbiciunea poate fi cea mai gravă.
  2. Durata simptomelor poate varia de la zile la săptămâni sau luni.
  3. Recuperarea poate avea loc în câteva săptămâni, dar unii oameni încă se recuperează după 2 ani.
  4. Aproximativ 30% dintre oameni au încă o slăbiciune după 3 ani.
  5. Aproximativ 70% dintre oameni se recuperează complet.
  6. Aproximativ 15% au slăbiciune pe termen lung și ar putea fi nevoie să folosească un premergător sau un alt dispozitiv pentru sprijin.
  7. Aproximativ 3% experimentează o recidivă a slăbiciunii sau furnicături câțiva ani mai târziu.
  8. GBS poate fi fatal în 5% din cazuri.

Recuperarea poate dura timp îndelungat și o persoană va avea nevoie de sprijin în timpul acestui proces.

În general, 1 din 20 de cazuri de GBS este fatală, de obicei din cauza unor probleme cardiovasculare, dificultăți de respirație sau unei infecții. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se recuperează complet.

 

Sursa: Medicalnewstoday.com