Mike Fraser, General Manager Europe, Middle East and Africa, Novartis Gene Therapies, vorbește despre cum a influențat virusul Sars-Cov-2 lumea și în special industria farmaceutică si cercetările în domeniu și cum se va schimba după acest virus, într-un articol publicat în PMlive.
”Lumea s-a oprit, la propriu, pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit rapid pe tot globul. A fost un an greu pentru multe industrii. Economiile globale au suferit, dar în unele zone pandemia a fost, de asemenea, un semnal de trezire, deoarece COVID-19 a necesitat și accelerat schimbarea.
Odată cu închiderea frontierelor, unele companii au trebuit să caute soluții pentru a produce și expedia medicamentele către pacienții lor, să găsească modalități noi și inovatoare de a menține standardele de îngrijire și de a furniza informații către profesioniștii din domeniul sănătății în mod digital.
În Marea Britanie, datorită iminentului Brexit, au apărut noi modele de aprobare a reglementărilor și oportunități rapide, așa cum s-a observat recent în aprobarea rapidă a vaccinului COVID-19 al Pfizer.
Cel mai important, am fost însă destul de norocoși să asistăm la descoperiri medicale și științifice, ajutând familiile marcate de boli devastatoare să găsească o nouă speranță și văzând reforme în sistemul de sănătate pentru a oferi cele mai bune îngrijiri posibile pacienților.
La ce ne putem aștepta în 2021?
Pe scurt, a fost un „an al premierelor” care a demonstrat modul în care domeniul farmaceutic este în continuă schimbare. Ne putem întreba ce schimbări are 2021 pentru industrie.
Terapia genică este un domeniu cu adevărat interesant. Au existat numeroase descoperiri în ultimii ani, care au arătat clar că medicina personalizată bazată pe propriul nostru genom este viitorul asistenței medicale.
Viziunea mea este că trebuie învățăm să reparăm defectele corpului uman la cel mai de bază nivel și să prevenim orice boală rezultată din mutația genetică, la rădăcina sa. Promisiunea terapiei genetice este aceea că e concepută pentru a face exact acest lucru – pentru a aborda cauza fundamentală, rădăcină genetică a unei boli.
Dacă terapia genică devine o opțiune pentru mai multe boli, în special cele rare și netratabile în prezent, atunci acele boli ar putea fi tratate cu o singură administrare, schimbând viețile și abordarea noastră pentru gestionarea asistenței medicale pentru totdeauna.
Nu se poate nega nevoia imensă de tratamente eficiente care pot ajuta pacienții cu boli genetice rare. În 2021 ne putem aștepta la mai multe studii clinice care produc date semnificative, cercetări mai avansate și o creștere a aprobărilor de medicamente care oferă opțiuni de tratament cu adevărat inovatoare.
A durat 30 de ani pentru ca terapia genică să evolueze de la a fi doar un concept până la a fi utilizată în medii clinice și chiar comercializată.
Terapia genică este încă în stadii incipiente, așa că rămân multe de învățat și, fără îndoială, vor exista obstacole pe parcurs. Cu toate acestea, jucătorii în domeniu încep să realizeze adevăratul potențial pe care îl oferă diferite tipuri de terapie genetică.
Ne place sau nu, Brexit-ul va perturba industria
Brexit va provoca un efect de ondulare care va fi resimțit în întreaga industrie.
Industria farmaceutică este una dintre cele mai importante și mai rapide industrii din Europa, contribuind cu 1,4% din PIB-ul combinat al regiunii și este una care beneficiază foarte mult de integrarea UE.
Potrivit unui raport al McKinsey, Europa are un viitor strălucit în acest sector, cu instituțiile sale de cercetare de clasă mondială, centrele medicale și spitalele. Cu toate acestea, odată cu tranziția Brexit, cei din industria medicală se străduiesc să afle ce se va întâmpla în acest sector.
Marea Britanie este renumită pentru cercetarea și inovația sa medicală în multe domenii ale bolilor. Când vine vorba de colaborarea dintre Europa și Marea Britanie, Marea Britanie s-a dovedit a fi un contribuitor major la numeroase programe, platforme și rețele legate de sănătate, lucrând adesea la proiecte de cercetare finanțate de UE.
Multe domenii din industrie sunt susceptibile de a fi afectate de Brexit. Industria farmaceutică va trebui să reacționeze și să se adapteze la schimbările din procesele de siguranță și de reglementare, accesul pacienților la medicamente, accesul la cercetare, recrutarea studiilor clinice și furnizarea de medicamente peste granițe.
Digitalizarea sănătății va fi noul normal
La fel ca multe altele, industria medicală trece printr-o transformare digitală. Ramificațiile COVID-19 au forțat sistemele de asistență medicală, care sunt adesea stabilite în modurile lor tradiționale de lucru, în afara zonei de confort pentru a se adapta și moderniza rapid structurile lor de lucru.
Au existat deja progrese majore în tehnologia digitală a sănătății care avansează în diagnosticare sau în cercetare. Avem autodiagnostic bazat pe date prin dispozitive portabile, care pot monitoriza elementele vitale ale oamenilor, cum ar fi tensiunea arterială, nivelul de oxigen sau ritmul cardiac.
Există, de asemenea, utilizarea inteligenței artificiale care poate diagnostica pacienții în stadiile anterioare ale bolii și poate prezice rezultatele sănătății. Înțelegerea geneticii și a ADN-ului a parcurs un drum lung, laboratoarele din întreaga lume folosind acum informațiile genomice ale unui individ pentru a înțelege riscul acelui individ de a suferi de boli specifice, astfel încât persoana respectivă să poată face alegeri de stil preventiv.
Există, de asemenea, progrese în utilizarea realității virtuale și augmentate pentru a educa profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții cu privire la boli și pentru a ajuta la îngrijirea pacienților, abordând probleme precum singurătatea și izolarea, de exemplu, prin conectarea virtuală a pacienților imobili cu lumea exterioară.
În 2021, se așteaptă să existe o creștere a soluțiilor digitale de sănătate în ansamblu, dar mai ales în zonele de boli genetice rare. Ne uităm la progresele digitale care ar îmbunătăți accesul la tratament și experiența generală a pacientului.
În cercetarea bolilor genetice rare, poate exista o modalitate de a aplica modele Bayesiene pentru a analiza datele istorice pentru a accelera procesul de cercetare. Este posibil să putem stabili ferm profilarea genomică pentru a accelera diagnosticul bolilor genetice rare.
Tehnologia digitală va juca, de asemenea, un rol important în studiile clinice, de la îmbunătățirea recrutării și păstrării participanților la reducerea potențială a costurilor studiilor clinice pe termen lung.
Privind dincolo de schimbările pur digitale, în multe țări, sistemele de asistență medicală au trebuit să regândească modul în care abordează aprobările de medicamente și își inovează căile de rambursare pentru a permite accesul mai rapid la medicamentele care pot salva viața, un vaccin pentru COVID-19 fiind un prim exemplu. Aceste noi căi se vor stabili și vor fi extinse la alte tratamente, inclusiv terapii celulare și genetice.
Cu toții putem fi de acord că 2020 a fost un an fără precedent pentru industria medicală. COVID-19 poate că a întrerupt multe activități anul trecut, dar știința nu s-a oprit.
În 2020, s-au făcut descoperiri pentru tratamentul multor boli, cu peste 76 de granturi acordate de EMA. Până în prezent, vaccinurile Pfizer / BioNTech, Moderna și AstraZeneca / Universitatea Oxford au primit toate aprobarea în Marea Britanie și în alte țări pentru însăși boala care a pus în mișcare toate aceste schimbări.
“Mulți s-au îndoit că un vaccin eficient pentru COVID-19 ar putea fi dezvoltat și aprobat pentru utilizare până la sfârșitul anului 2020, totuși iată-ne. Momente de acest fel mă fac să fiu încântat să văd ce descoperiri și repere medicale vom asista în 2021 și nu numai”, încheie Mike Fraser, General Manager Europe, Middle East and Africa, Novartis Gene Therapies.