Hormonii sunt substanțe chimice care controlează funcțiile importante ale corpului, cum ar fi funcția reproductivă, metabolismul, creșterea și dezvoltarea. Hormonul de creștere, ca și alti hormoni, este produs de glanda hipofiză (pituitară).

Acesta este doar unul dintre hormonii care controlează creșterea țesuturilor. Hipotalamusul, o parte a creierului, produce hormonul eliberator al hormonului de creștere (GHRH) care stimuleaza hipofiza să producă hormoni de creștere și să îi elibereze în sistemul sangvin.

Hipotalamusul produce și un alt hormon, numit stomatostatină, care oprește secreția de hormon de creștere. Hormonul de creștere din fluxul sangvin stimulează ficatul să producă un alt hormon numit factor de creștere similar insulinei (IGF-1). Iar IGF-1 promovează creșterea oaselor și a altor țesuturi.

Valorile hormonului de creștere și a GHRH pot fi afectate de stres, activitate fizică, somn, ingestia de alimente și de nivelurile de zahăr din sânge. Excesul acestor hormoni în sânge poate cauza multiple probleme fizice specifice acromegaliei. De asemenea, o cantitate prea mare de IGF-1 determină creșterea oaselor, fapt ce duce la modificarea aspectului fizic dar și a unora dintre funcțiile organismului.

Astfel are loc îngroșarea țesuturilor moi (piele, limba, mușchi). Extinderea limbii poate duce la probleme de respirație și apnee de somn. Creșterea exagerată a mușchilor poate afecta nervii și poate declanșa sindroame dureroase, cum este sindromul de tunel carpian.

Excesul de IGF-1 cauzează creșterea unor organe, cum ar fi inima, iar rezultatul va fi insuficiența cardiacă și tulburările de ritm cardiac. Valorile mari ale hormonilor de creștere schimbă modul în care organismul procesează glucidele și grăsimile. Ca urmare a acestui lucru s-ar putea instala diabetul zaharat, iar nivelul ridicat de trigliceride din sânge ar putea sta la baza apariției aterosclerozei și a altor boli cardiovasculare.

În peste 95% dintre cazurile de acromegalie hormonul de creștere în exces este produs de o tumoare a hipofizei numita adenom. Mai multe adenoame hipofizare ar putea fi cauza unui defect genetic, dar totuși, nu se știe ce anume provoacă această anomalie. Aceste tumori nu se regăsesc în istoricul familial al unei persoane, de exemplu. De obicei, adenoamele sunt tumori benigne, ceea ce înseamnă că nu se răspândesc în alte parți ale corpului.

Acestea pot totuși, să crească în dimensiune, într-un mod considerabil și pot determina probleme din cauza presiunii pe care o exercită asupra țesuturilor înconjurătoare. Alte cauze ale acromegaliei sunt tumorile care secretă hormon de creștere sau GHRH. Aceste tumori pot fi localizate în glanda pituitară sau în altă parte a corpului.