Cercetători de la la Universitatea din Aberdeen, Anglia, testează două medicamente pentru tratamentul aniridiei, o boală oculară rară care provoacă orbire.
Aniridia, boală oculară rară. O echipă de cercetători de la Universitatea din Aberdeen, Anglia, cercetează dacă administrarea a două medicamente ar contribui substanțial la tratamentul aniridiei, care provoacă orbire. Aceștia vor să vadă dacă administrarea, pe cale orală sau sub formă de picături de ochi, a două medicamente poate readuce nivelurile unei proteine vitale la niveluri normale. Iar dacă da, atunci studiul ar putea duce la cercetări viitoare ca să testeze dacă medicamentele pot inversa simptomele aniridiei la adulți sau chiar pot preveni apariția acestora la copii.
Aniridia este cauzată de o genă defectă (PAX6), iar asta înseamnă că organismul nu produce o proteină vitală necesară pentru vedere.
Despre cele două medicamente testate s-a dovedit că restabilesc nivelurile acestei proteine atunci când au fost testate pe celulele stem umane din laborator.
Materialul integral poate fi citit pe bolilerare.ro.