Accesul la tratamente inovatoare, pentru managementul leucemiei limfocitare cronice (LLC) este o realitate pentru medicii și pacienții din România, după cum a asigurat Adela Cojan, Vicepreședinte CNAS, în cadrul dezbaterii profesionale ”Management Modern în Hematologie: Leucemia limfocitară cronică în România”, organizată online pe 30 martie. Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.ro, Oameni și Companii, cu susținerea Abbvie, programul este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România.
”Această maladie, depistată tardiv, uneori, este apanajul vârstei de peste 60 de ani, dar șansele de supraviețuire pot fi și de până la 10-15 ani, dacă este depistată precoce, iar tratamentul este aplicat corespunzător și la timp”, a mai arătat Vicepreședinte CNAS, în discursul său.
Soluțiile inovatoare, pe lista de medicamente gratuite și compensate
”Din punctul de vedere al Casei Naționale de Asigurări Sociale de Sănătate, efortul pentru accesul la terapia inovatoare, în managementul cazurilor de LCC, a fost unul destul de susținut. Am fost atenți, anul trecut, ca orice medicament inovator, pe care Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale l-a introdus pe piață, în legătură cu tratamentul LCC, să-l introducem și pe lista noastră de medicamente gratuite și compensate”, a mai arătat reprezentanta CNAS.
Mai mulți bani pentru Programul Național de Oncologie
Aceasta a prezentat și evoluția finanțării Programului Național de Oncologie, din anul 2017 și până în anul 2020, care arată că finanțarea în 2017 a fost de 1,4 miliarde de lei, ajungând în 2020 la 2,3 miliarde și peste 120.000 de pacienți oncologici tratați.
„O atenție deosebită am acordat-o finanțării Programului Național de Oncologie, în sensul în care, din total fonduri destinate Programelor Naționale, cele 14 programe naționale curative, decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, oncologia reprezintă 39%, deci aproape 40%”, a mai spus Adela Cojan.
Dezbateri profesionale lunare, despre LLC
Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a debutat cu întâlnirea din 30 martie 2021 și va continua cu întâlniri lunare, până în iunie 2021. În cadrul întâlnirilor sunt discutate diverse teme, cum ar fi: soluţiile menite să îmbunătăţească povara şi managementul bolii pentru pacienţii cu LLC; rolul și cât de importanți sunt medicii specialişti în depistarea precoce a LLC şi cum pot ei facilita accesul pacienților la tratament; beneficiile terapiilor cu durată fixă pentru pacienţii diagnosticaţi cu LLC.