“În timp ce toate privirile sunt îndreptate spre Covid-19, restul pacienţilor nu îşi mai primesc tratamentul”, este semnalul de alarmă pe care îl trage Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, prin vocea președintelui Rozalina Lăpădatu.  

În situaţia în care toate resursele noastre sunt îndreptate către lupta cu Covid-19, în România există oameni care se luptă cu afecţiuni autoimune, afecţiuni ce nu ţin cont de pandemie şi care au nevoie de medicaţie continuă. Pe fondul acestei pandemii, oamenii care suferă de alte boli se luptă să supravieţuiască  deoarece medicamentele de care au nevoie sunt tot mai greu de găsit.

Pentru a dezbate această problemă împreună cu cei afectaţi direct si pentru a vedea ce este de făcut în această situaţie, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA a organizat duminică, 3 mai, un meeting online.

“Dispar medicamentele cu rândul şi asta ne afectează pe toţi. Toate demersurile noastre au rămas fără nici un fel de rezolvare din partea autorităţilor. Am primit tot felul de răspunsuri şi nici un fel de soluţie. M-am săturat de vorbe care vin şi trec iar medicamentele în continuare nu se găsesc în farmacii. Mi se pare chinuitor şi lipsit de respect ca într-o perioadă în care ni s-a spus sa stăm în casă şi să respectăm distanţarea social, noi să fim nevoiţi să alergăm din farmacie în farmacie ca să ne găsim medicamentele”, afirmă Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Afecţiuni Autoimune, şi iniţiatoarea acestui proiect.

Persoanele ce suferă de afecţiuni autoimune şi-au exprimat dezamăgirea faţă de instituţiile Statului, care, se pare, au uitat că mai avem şi alte boli cu care ne confuntăm în afară de Covid-19. Membrii mai multor asociaţii de pacienţi s-au alăturat meeting-ului şi şi-au arătat susţinerea faţă de cei care nu  reuşesc să îşi găsească medicamentele necesare în farmacii.

Medicamentele pe bază de metformină (Siofor, Glucophage etc.), levothyroxină (Euthyrox si Accu-Thyrox) și hidroxiclorochină (Plaquenil) sunt ca și dispărute de luni bune. Euthyrox, cel mai căutat medicament de către persoanele cu afecţuni autoimune, este un medicament destul de accesibil, dar care totuşi nu se găseşte în farmacii decât în cantităţi foarte mici. Din ceea ce afirmă pacienţii, acesta a ajuns să se vândă la folie şi fără reţetă.

În cadrul acestei întâlniri online a intrat live şi senatorul USR Vlad Alexandrescu, care afirmă: “Mama mea trăieşte fără tiroidă de ani buni şi este dependentă de Euthyrox. Caut de foarte mult timp acest medicament în farmacii şi nu reuşesc să îl găsesc. Farmacistele spun că acesta s-ar găsi în depozite dar că în farmacii se aduc foarte puţine cutii. Am mai văzut că Guvernul a aprobat săptămâna trecută exportul a 500 de medicamente printre care şi Euthyrox, asta după ce s-a anunţat că în România au venit cele 140 000 de cutii. Acest  medicament este unul ieftin şi atunci ne întrebăm de ce nu se găseşte.”

Acelaşi Senator se întreabă pe pagina sa de Facebook: Unde sunt stocurile de Euthyrox importate? Unde au dispărut? Au fost exportate cumva de firme-căpușă pentru un profit mai mare? Nu înțeleg de ce în Europa nu sunt probleme, dar la noi sunt. Dar, deși acolo se găsește, asta nu ne ajută, pentru că nu mai vine și nu mai pleacă nimeni din cauza pandemiei. Oare autoritățile știu cum este să iei la rând toate farmaciile și să nu găsești un medicament de care depinde echilibrul hormonal? Ce este oare în sufletul oamenilor care caută cu disperare un medicament vital?”

Aceste întrebări rămân fără răspuns deocamdată în timp ce pacienţii neputincioşi nu ştiu la cine să mai apeleze pentru a face rost de medicaţie.

Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România, afirmă că lipsa de Euthyrox este o problemă întâlnită la nivel European, nu doar în ţara noastră, şi că toate faptele arată cât suntem de copleşiţi de această pandemie.

Pentru a  vedea întâlnirea online a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune puteţi accesa linkul urmator: https://www.facebook.com/APAARO/videos/223200345644878/.