Un număr de 400 de medici şi asistente medicale vor urma sesiuni de instruire în domeniul bolilor rare la copii, axate pe ortopedie şi ORL pediatric, printr-un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană (UE). Proiectul va fi derulat de Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu”, în parteneriat cu Asociaţia PartNET.

Vasile Apostol, directorul de programe al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), a declarat că obiectivul general al proiectului “Creşterea competenţelor multidisciplinare a personalului medical în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii copiilor cu boli rare” îl constituie îmbunătăţirea nivelului de competenţe a 400 de profesionişti din sistemul de sănătate din cele opt regiuni de dezvoltare ale României. El a precizat că este vorba despre 136 de medici specialişti, 24 de medici de familie şi 240 de asistenţi medicali. Apostol a menţionat că proiectul a fost semnat la începutul anului 2018, însă implementarea sa nu a demarat “din varii motive”.

“ASSMB, prin Direcţia de Programe, va sprijini implementarea proiectului. (…) Ne asumăm să implementăm acest proiect (…) într-o perioadă de 12 luni; din punct de vedere al întinderii contractuale, avem la dispoziţie 22”, a adăugat Vasile Apostol.

Managerul Spitalului “Dr. Victor Gomoiu”, Maria Enescu, a afirmat că proiectul aduce plus valoare unităţii pe care o reprezintă atât prin efortul celor de la Asociaţia PartNET de a ajuta în demararea şi continuarea lui, cât şi în ce priveşte în vedere aparatura care va fi cumpărată. Întrebată de jurnalişti de ce nu s-a putut demara proiectul anul trecut, Enescu a răspuns: “S-a produs transferul de la vechea conducere la noua conducere, plus că vechea conducere nu s-a ocupat îndeajuns să îşi asigure fondurile de cofinanţare pentru continuarea proiectului. Valoarea cofinanţării la un spital foarte mic, cum a fost Spitalul Gomoiu înainte, cu 157 de paturi, cu venituri destul de slab realizate cu Casa de asigurări, nu a permis asigurarea cofinanţării acestui proiect (…), atunci a trebuit să găsim soluţii pentru continuarea lui (…) am relansat noi proiectul, după puterile noastre. Spitalul, mutându-se într-o clădire foarte nouă şi cu nevoi mult mai mari, a trebuit prima dată să ne asigurăm nevoile urgente şi atunci, printr-un proiect de management – zic eu – destul de coerent, am reuşit să creştem realizările spitalului, decontările de la casa Bucureşti, care ne permit să asigurăm şi cofinanţarea acestui proiect”.

Diana Ionescu, director medical la Spitalul “Dr. Victor Gomoiu” şi managerul proiectului, a declarat că tematica bolilor rare în pediatrie reprezintă “un subiect tabu”. “O boală rară înseamnă una regăsită la un număr mic de persoane. Conform statisticilor, în Europa o boală rară înseamnă 2 copii, că ne referim la copii, la 2.000 de naşteri, astfel încât tot timpul bolile rare, vizavi de axele noastre prioritare medicale, au fost lăsate la urmă. (…) Subiectul bolilor rare în pediatrie e un subiect tabu. E un subiect tabu şi din punctul de vedere al asociaţiilor de părinţi şi al asociaţiilor de pacienţi, care tot încearcă să scoată capul, dar pentru că sunt puţini niciodată nu au penetrat şi sunt un subiect tabu şi vizavi de managerii de spital şi vizavi de fondurile noastre, pentru că niciodată nu am putut să investim cât ne-am dorit în diagnosticul, tratamentul şi în urmărirea acestor copii, pentru că nu există fonduri nici pentru bolile obişnuite, ca să spunem aşa”, a adăugat Ionescu.